1 Septembrie cu reparații. Peste 100 de școli din Capitală nu sunt pregătite pentru noul an de studii

1 Septembrie cu reparații. Peste 100 de școli din Capitală nu sunt pregătite pentru noul an de studii

-
//
16.08.2016

Doar 10 din cele 158 de instituţii de învăţământ sunt pregătite pentru noul an de studii. Iar mai multe şcoli şi licee din Capitală vor începe studiile cu lucrările de reparaţie în plină desfăşurare. Asta din cauza că bugetul local a fost aprobat cu întârziere de către Consiliul Municipal Chişinău.

1 Septembrie cu reparații. Peste 100 de școli din Capitală nu sunt pregătite pentru noul an de studii

De zece ani Liceul Teoretic "Academia Copiilor" solicită bani pentru renovarea cantinei. Deși în ultimii ani, liceul a fost reparat, cantina a rămas într-o stare deplorabilă. Mobilierul vechi şi mirosul insuportabil sunt doar câteva dintre probleme.

"Sistemul de ventilare nu a mai fost schimbatde vreo 30 sau 33 de ani, de când este instituţia. Este nevoie de schimbat reţeaua electrică, sistemul de canalizare. Totul trebuie de schimbat cap-coadă", a spus directorul Liceului Teoretic "Academia Copiilor", Nina Horjan. 

În sfârșit, instituției i-au fost alocați banii necesari, dar pentru că au venit prea târziu, lucrările ar putea demara în plin proces de studii.

Reprezentanţii Primăriei spun că într-o situaţie similară s-au pomenit aproape jumătate din instituţiile de învăţământ din Capitală. 

"Avem 90 de obiecte care sunt în aşteptare. S-ar putea ca unele lucrări să se extindă după întâi septembrie, dar ele nu vor afecta procesul educaţional", a precizat șeful adjunct al Direcției educație a Primăriei, Alexandru Fleaș.

Dintre cele 158 de instituţii de învăţământ, numai 10 au încheiat lucrările de reparaţie, iar în 58 acestea sunt în toi.

Celelalte 90 vor intra în reparaţii la sfârşitul lunii august. În total, din bugetul municipal au fost alocate peste 40 de milioane de lei pentru renovarea acoperişurilor, cantinelor, tehnicii sanitare şi a sistemului de încălzire, precum şi a reţelelor electrice.

Sursa: publika.md