mamaplus

1 decembrie-Ziua mondială de combatere a SIDA. Câte cazuri sunt în țară

-
//
01.12.2023

În fiecare an, la 1 decembrie, este marcată Ziua mondială de combatere a SIDA. Astfel, oamenii din întreaga lume se unesc pentru a arăta sprijin persoanelor care trăiesc cu HIV și pentru a-și aminti de cei care au decedat din cauza bolilor asociate cu SIDA.

mamaplus

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în R. Moldova, peste 16.041 de cetățeni sunt infectate cu HIV, însă doar 10.777 cunosc statutul fiind în viață, în timp ce aproximativ 5.200 de persoane infectate cu HIV nu sunt depistate și nu beneficiază de tratament antiretroviral disponibil, transmite Știri.md.

Conform autorităților, aceste persoane prezintă o sursă de infecție și contribuie la transmiterea și răspândirea acesteia.

„Testarea și depistarea persoanelor infectate cu HIV este una dintre intervențiile prioritare în răspunsul la infecția cu HIV”, menționează ANSP.

Astfel, în ultimii ani, persoanele depistate cu infecţia HIV sunt în vârstă medie de 40 de ani. Totodată, sporește înregistrarea cazurilor în localitățile rurale, iar calea de transmitere predomină cea heterosexuală.

ANSP precizează că în R. Moldova se implementează servicii inovative, printre care testarea rapidă pe bază de sânge capilar, inclusiv în sectorul non-guvernamental; servicii de prevenire HIV prin intermediul aparatelor vending și a clinicilor mobile.