mamaplus

Explozie de viroze respiratorii în Chișinău. Cei mai afectați sunt copiii

-
//
31.10.2019

Odată cu începerea sezonului, rece vin și virozele. Doar săptămâna trecută, în capitală, au fost înregistrate 2269 de cazuri noi de infecții virale, cu 20 la sută mai multe decât cu o săptămână în urmă.

Potrivit reprezentanților Direcției sănătate, cele mai multe cazuri sunt înregistrate în rândul copiilor de până la patru ani, 864 la număr. 603 cazuri de infecții virale au fost depistate la copiii de la 5 până la 14 ani.

Potrivit Direcției municipale sănătate, aproape 80 de copii sunt internați în spital cu infecții virale. La Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii se tratează aproape 40 de pacienți cu infecții respiratorii acute. Specialiștii spun că se așteaptă la un val mai mai mare de adresări în luna următoare, când temperaturile vor mai scădea.

Potrivit medicilor, infecțiile virale se manifestă prin febră, tuse, nas înfundat, dureri de cap și gât, dar și stare de rău general. Specialiștii recomandă la apariția primelor simptome adresarea la medic, pentru a evita complicațiile.

Potrivit Agenției Naționalw pentru Sănătate Publică, în acest sezon încă nu s-au înregistrat cazuri de gripă. Totodată, în curând, în țară, ar urma să ajungă un lot de 100 de mii de doze de vaccinuri antigripale, donate de Statele Unite ale Americii și un alt lot, procurat din resursele Fondului asigurării obligatorii de asistență medicală. 

Iar la Tiraspol, 1.700 de doze de vaccin antigripal au fost livrate deja în Centrele de Sănătate din stânga Nistrului. Acestea sunt destinate persoanelor cu risc sporit de îmbolnăvire.