mamaplus

Elevii beau apă poluată la școală. Se întâmplă în două raioane din Moldova

-
//
26.11.2019

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) au efectuat o expertiză a parametrilor sanitaro-chimici și microbiologici ai apei potabile din toate instituțiile de învățământ din țară. Rezultatele de laborator arătă date alarmante pentru unele raioane din sudul țării.

Potrivit ANSP, 24,2% din apa cu care sunt asigurate instituțiile de învățământ din țară nu corespunde parametrilor sanitaro-chimici (în raioanele Cimișlia și Ciadâr-Lunga – 100%, Ștefan-Vodă – 92,8%) și microbiologici (în raioanele Leova – 74,1%, Hâncești – 67,4%, Cimișlia – 52,6%).

Cea mai mare parte din instituțiile pentru copii din raionale menționate au parametrii sanitaro-chimici depășiți la nitrați, fluor, bor, hidrogen sulfurat, amoniac.

Actualmente, în Republica Moldova activează 1497 de grădinițe. Majoritatea – 95,2% – sunt racordate la sistemul de asigurare centralizat cu apă, iar 4,8% – la fântâni publice.

Totodată, în țară activează 1271 instituții de învățământ primar, gimnazial și liceal, racordate la sistemul centralizat de asigurare cu apă în proporție de 96,4%, iar la fântâni publice – 3,6%.