mamaplus

Cum să prepari cartofi pai delicioși cu sos de brânză Cheddar

-
//
10.02.2022

Deși pare a fi floare la ureche prăjitul cartofilor pai, să știi că nu este chiar așa. Sunt multe secrete și etape de care ar trebui să ții cont, dacă vrei să obții cartofi pai ca la restaurant. Lifehack: Dacă nu vrei ca ingredientele să se lipească de tigaie, pune câteva linguri de sare pe tigaie și încinge bine totul timp de 10 minute. Să trecem la treabă!

Complexitate
Mediu
Timp de gătit
1h 0m
Ingredientele
Pentru cartofii pai:
720 g de cartofi (2 cartofi mari)
½ linguriță de sare
2 linguri de amidon de porumb
ulei — pentru prăjit
Pentru sosul de brânză:
20 g de unt
½ lingură de făină
o linguriță de boia de ardei iute
120 ml de lapte
108 g de brânză Cheddar
pătrunjel uscat și boia de ardei iute — pentru decor
Preparare

Curățați cartofii și tăiați-i în rondele. Apoi tăiați rondele sub formă de fâșii cu grosimea dorită. Dacă sunt tăiați în fâșii mai groase, cartofii ies crocanți la exterior și moi la interior. Dacă sunt tăiați în fâșii mai subțiri, ei ies mai crocanți.

Puneți fâșiile de cartofi într-un bol și acoperiți-le cu apă rece. Lăsați-le să se înmoaie pe parcursul a 30 minute, după care transferați-le într-o strecurătoare și clătiți-le cu apă rece. Astfel veți îndepărta o parte din amidonul lor și ele vor deveni mai crocante după prăjire.

Fierbeți fâșiile de cartof timp de 3-5 minute (în funcție de grosimea lor) în apă clocotindă, în care ați adăugat ½ linguriță de sare, sub capac.

Transferați-le într-o strecurătoare și clătiți-le cu apă rece, ca să se răcească repede. Apoi uscați-le cu ajutorul prosoapelor de hârtie.

Puneți fâșiile de cartofi și amidonul de porumb într-o pungă de plastic. Scuturați bine punga, ca să răspândiți amidonul pe toate fâșiile de cartof. Scuturați excesul de amidon de pe cartofi. Dacă doriți, puteți să-i puneți într-o caserolă și să-i păstrați la congelator. Astfel veți avea un semipreparat, pe care-l puteți utiliza, când aveți puțin timp la dispoziție.

Prăjiți treptat cartofii într-o cantitate mare de ulei încins, timp de 3 minute, pe foc mic. Scoateți-i din ulei și lăsați-i să se răcească puțin. Apoi puneți-i iarăși în uleiul încins și prăjiți-i pe parcursul a 3-4 minute, pe foc mic. Scoateți-i din ulei și puneți-i pe o strecurătoare sau pe prosoape de hârtie, ca să eliminați excesul de ulei.

Pregătiți sosul de brânză: topiți untul pe o tigaie cu fundul gros. Adăugați pe rând făina și sosul Sriracha. Amestecați.

Adăugați laptele. Amestecați. Aduceți totul până la punctul de fierbere.

Adăugați treptat brânza Cheddar dată prin răzătoare (noi am avut brânză Cheddar tăiată în felii subțiri și am adăugat-o așa). Astfel ea se topește mai bine.

Fierbeți sosul până se va îngroșa, pe foc mic, amestecând continuu. Apoi luați-l de pe foc și transferați-l în vasul, în care îl veți servi.

Serviți cartofii pai cu sosul de brânză! Puteți să-i presărați în prealabil cu pătrunjel uscat și boia de ardei iute.