Duminică, 29 septembrie, va fi cea mai grea zi în ceea ce privește inundațiile, a declarat, vineri, pentru Agerpres, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.
Cu toate acestea, debitele estimate pentru fluviul Dunărea nu ar trebui să ne pună în niciun pericol, mai spune ministrul, care precizează faptul că situații mai grele vom avea, probabil, pe cursurile interioare din bazinele hidrografice aflate sub avertizări, transmite stirileprotv.ro.
„Ca urmare a Comitetului ministerial pe care l-am avut astăzi la nivelul ministerului și în care am evaluat avertizările meteo de Cod galben și Cod portocaliu și avertizările hidrologice de Cod portocaliu, înainte de toate, am dispus tuturor colegilor mei să fie pregătiți pentru intervenții.
Am dispus Sistemelor de Gospodărire Apelor și Administrațiilor Bazinale de Apă să fie pregătite, precum și dispeceratelor să foarte bine pregătite, să încercăm să câștigăm ore ori minute, în cazul unor evenimente periculoase. Important de știut este și care sunt acele situații care ar trebui să alerteze comunitățile în aval de pe un curs de apă. Totodată, este important să monitorizăm în teren, să nu ne bazăm doar pe instalațiile de colectare a datelor automate pe care le avem.
Am dispus, mai ales în județul Galați, acolo unde avem foarte multe albii colmatate deja să încercăm să decolmatăm, să regularizăm cât mai multe dintre ele pentru a avea o secțiune suficientă care să permită scurgerea apei. Una peste alta, suntem pregătiți, toată lumea e în alertă în ceea ce privește Ministerul Mediului și instituțiile din subordinea Ministerului Mediului. Ne pregătim pentru ziua de duminică care va fi cea mai grea zi”, a spus Fechet.
În ceea ce privește situația de pe Dunăre, oficialul a menționat că debitele estimate de către specialiștii hidrologi nu vor crea probleme, situațiile grele fiind prognozate pentru cursurile interioare de apă.
„Debitele comunicate de către hidrologi pentru Dunăre nu ar trebui să ne pună în niciun pericol. Dacă vom avea situații mai grele, le vom avea cel mai probabil pe cursurile interioare de apă din bazinele hidrografice care sunt deja bine delimitate pe harta comunicată de către colegii de la INHGA și care precizează foarte clar care sunt acele cursuri de apă unde există riscul unor inundații. Mi-am propus să mai fac o întâlnire mâine (sâmbătă, 28 septembrie, n.r.) cu colegii mei pentru a actualiza, dacă va fi cazul, toate avertizările dispuse deja încă de astăzi”, a subliniat ministrul Mediului.
Specialiștii Institutului Național de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au transmis, vineri, în cadrul ședinței Comitetului ministerial pentru situații de urgență (CMSU), organizate la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), că valoarea maximă estimată a debitului Dunării ar putea atinge 8.000 mc/s, dar nu va depăși 9.000 mc/s, în zilele următoare.
„În ceea ce privește Dunărea, hidrologii au informat că se menține prognoza emisă ieri (joi, 26 septembrie, n.r.), cu valoare maximă așteptată pe data de 1 octombrie, de 7.600 mc/s, maxim care se va menține, probabil, şi pe data de 2 octombrie. În cazul în care vor fi precipitații importante în zona afluenților Dunării, din Serbia, este posibil să se atingă un debit maxim al Dunării 7.800-8.000 mc/s. De asemenea, pe sectorul românesc, ca urmare a precipitațiilor care se vor înregistra în zilele următoare, hidrologii estimează că debitul nu va depăși 9.000 mc/s”, au menționat hidrologii, citați într-un comunicat de presă al MMAP.
La rândul lor, reprezentanții Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR) au informat că pentru aceste zone au fost deja suplimentate materialele de intervenție şi au fost deplasate buldozere şi excavatoare, astfel încât să nu existe probleme din cauza colmatărilor.
În plus, aceștia au transmis faptul că a fost finalizată linia de apărare provizorie cu panouri de aluminiu, în zona localității Islaz, la confluența râului Olt cu Dunărea şi că au fost continuate lucrările de consolidare pe sectoarele de dig Stelnica - Borduşani, Ciocăneşti şi Borcea. În ceea ce privește evoluția debitului Dunării, specialiștii ANAR estimează că nu vor fi niciun fel de probleme.
În context, reprezentanții Hidroelectrica au precizat că acumulările gestionate sunt pregolite şi că există rezerve pentru preluarea debitelor suplimentare sau a viiturilor.
Pe fondul acestor informații, se recomandă turiștilor să evite deplasările în zonele aflate sub avertizare hidrometeorologică şi să fie atenți la sfaturile autorităților.
De asemenea, autoritățile publice locale trebuie să fie în legătură cu operatorii apă-canal din zonele afectate, deoarece cantitățile mari de precipitații pot conduce la incapacitatea canalizărilor de a prelua aceste cantități de apă.
Ședința extraordinară a CMSU a fost organizată, vineri, ca urmare a avertizărilor meteorologice de Cod galben și Cod portocaliu, emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), dar și a avertizării hidrologice realizată de INHGA.