mamaplus

Zi neagră din istoria Moldovei: Acum 75 de ani, circa 36.000 de moldoveni au fost deportați de regimul stalinist

-
//
06.07.2024

Pe 6 iulie, Republica Moldova comemorează victimele deportărilor staliniste. În 1949, circa 36.000 de persoane au fost duse în Siberia, în vagoane pentru vite, iar averea lor a fost confiscată.

mamaplus

La operațiune denumită de autoritățile sovietice „IUG” (tr. red.: SUD), desfășurată în perioada 5-7 iulie, au participat peste 4000 de lucrători ai forțelor de ordine și securității din Uniune. Kremlinul a mobilizat circa 4000 de vehicule și 30 de garnituri de tren cu aproape 1600 de vagoane, iar oamenii care mureau pe drum din lipsa apei și alimentație erau pur și simplu aruncați din tren în păduri, conform mărturiilor.

Autoritățile sovietice îi ridicau pe cei care erau considerați țărani înstăriți, erau bănuiți de colaborare cu fasciștii sau cu partidele de peste Prut, dar și făceau parte din comunități religioase. Unele denunțuri puteau veni din parte rudelor sau vecinilor. Circa 1500 dintre familiile incluse inițial în liste au scăpat, deoarece membrii lor făceau armata, dețineau distincții sovietice din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, au acceptat să facă parte din colhozuri, au putut să își schimbe domiciliul sau să se ascundă.

Între anii 1941 şi 1951, pe actualul teritoriu al Republicii Moldova au existat trei valuri de deportări, iar istoricii apreciază că numărul total al celor duși în Siberia și Kazahstan ajunge la 120.000 de persoane.