Europa se confruntă cu o criză demografică alarmantă, iar familia clasică este, mai nou, cea fără copii. România nu face excepție. Anul trecut s-au născut cei mai puțini copii din ultimul secol.
Potrivit unui studiu realizat de Institutul European de Statistică, între anii 2012 și 2022 în Europa, din punct de vedere demografic, s-a înregistrat un adevărat paradox. Deși numărul cuplurilor a crescut cu aproape 7%, procentul celor care au procreat a scăzut dramatic. Practic, deși numărul familiilor se află într-o continuă creștere, partenerii nu se grăbesc să devină părinți. Dimpotrivă, transmite adevarul.ro.
Cifrele Eurostat spun că din aproape 200 de milioane de familii, cât se înregistrau anul trecut în Europa, peste 150 de milioane nu aveau copii. Mai exact, trei din patru cupluri, adică un procent uriaș, de 75,3%.
Îngrijorător este și faptul că dintre toate familiile cu copii, cele mai multe au doar unul singur.
Cifrele Eurostat spun că mai puțin de o familie din zece are doi copii, iar 3% din totalul cuplurilor europene au trei sau mai mulți. Datele se referă la persoane care au sub 18 ani. Astfel, dacă o familie are un copil de 19 ani, se consideră că în respectiva gospodărie nu este un copil.
Și în România situația este aceeași. În anul 2022, au venit pe lume aproximativ 170.000 de copii, faţă de cei aproape 200.000 născuţi în 2021. Vorbim despre cea mai mică natalitate din ultimul secol. Acum trei ani, potrivit datelor INS, în România s-au născut puțin peste 178.000 de copii. Practic, numărul acestora fost la jumătatea celui înregistrat în anul 1989.