13 centre pentru pacienții care au suferit accident vascular cerebral, vor fi deschise în spitalele din țară. 11 dintre acestea vor fi deschise în instituțiile medicale din Chișinău și raioane. Un centru multidisciplinar AVC va funcționa în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, iar unul comprehensiv va activa în cadrul Institutului de Medicină Urgentă. Anunțul a fost făcut luni, de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit ministrei, centrele vor fi dotate cu tomografe computerizate, aparate performante de ultrasonografie și alte echipamente necesare.
„Tot săptămâna aceasta lansăm activitatea primelor două tomografe în regiuni, în spitalele din Bălți și Căușeni, unde se vor efectua primele exerciții și instruiri practice, conectări cu Chișinăul, ca să putem lansa aceste două centre primare de AVC, după care vor urma Hîncești, Soroca, Comrat și altele”, a spus Nemerenco.
„Asistența medicală într-o patologie atât de complicată va fi adusă în raioane, acele posibilități care astăzi sunt la Institutul de Neurochirurgie și la Institutul de Medicină Urgentă vor fi aduse în teritoriu. Acesta va fi un mare ajuns, este o cotitură care va duce dezvoltarea sistemului de sănătate la un alt nivel”, a declarat la rândul lui, academicianul, medicul neurolog Stanislav Groppa.
Centrele vor activa 24/24 de ore, șapte zile în săptămână și vor asigura accesibilitatea geografică a pacienților cu AVC la tratament. Mai exact, centrele primare vor fi localizate la Spitalul Clinic Bălți, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, spitalele raionale Edineț, Soroca „Anatolie Prisacari”, Florești, Orhei, Ungheni, Hîncești, Căușeni „Ana și Alexandru”, Cahul și Comrat.
În aceste centre, pacienții vor avea acces la o gamă completă de servicii medicale, starea lor fiind evaluată rapid și precis, în primele 4,5 ore de la debutul simptomelor de AVC. Vor fi efectuate investigații pentru confirmarea diagnosticului și asigurat tratamentul eficient, inclusiv intervenții chirurgicale.
De asemenea, pacienții vor beneficia de servicii de reabilitare care să-i ajute să-și redobândească funcțiile motorii și cognitive după AVC. În tot acest proces vor fi implicați specialiști din mai multe domenii medicale. La necesitate, medicii din cadrul centrului comprehensiv vor oferi consultații la distanță colegilor din celelalte instituții, care vor permite evaluarea clinică în timp real al pacienților cu AVC și oferirea recomandărilor imediate de diagnosticare și tratament adecvat.
Grigore Zapuhlîh, directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie Grigore Zapuhlîh, unde va fi deschis centrul multidisciplinar AVC, a declarat în cadrul conferinței de presă, că instituția este dotată cu cele mai noi utilaje. A fost creată o infrastructură clară. Funcționează secția de primiri urgențe, secția neurologie, secția neurochirurgie, secția reanimare și secția de reabilitare.
Iar directorul Institutului Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu, a spus că instituția pe care o reprezintă va avea funcții suplimentare, de rând cu funcțiile medicale de preluare, diagnosticare, tratament al pacienților cu AVC. Centrul comprehensiv de AVC va avea funcția de consultare la distanță a spitalelor raionale cu centrele primare de AVC, în situații dificile. În cadrul Institutului va fi și o echipă care se va ocupa de integrarea datelor pacienților cu AVC, analiza acestor date și diseminarea lor către centrele primare, dar și către spitalele din țară. O altă funcția va ține de menținerea și funcționalității registrului național de AVC, unde se vor concentra toate datele referitoare la managementul pacienților cu AVC.
De menționat că accidentul vascular cerebral ischemic este o urgență medicală care apare ca urmare a întreruperii sau reducerii alimentării cu sânge a unei zone din creier, fapt ce cauzează deteriorarea rapidă a celulelor neuronale. Un pacient netratat pierde aproximativ 1,9 milioane de neuroni în fiecare minut din zona afectată.
Republica Moldova se află printre primele 10 state din lume în ceea ce privește incidența AVC, iar mortalitatea este de 3-4 ori mai mare decât în statele UE.
O treime din persoanele care supraviețuiesc, rămân cu diferite handicapuri. Incidența este mai mare la bărbați. În Republica Moldova 63% dintre pacienții cu AVC sunt la o vârstă aptă de muncă, iar AVC rămâne cauza majoră a dizabilității în populația adultă. În țara noastră AVC se dezvoltă anual la mai mult de 12 mii de oameni.