Autoritățile își propun ca în următorii 2-3 ani să investească mai mult în infrastructura instituțiilor de învățământ. Mai exact, să construiască blocuri sanitare moderne, cantine și săli de sport, să amenajeze clasele, terenurile de sport, dar și spații de odihnă pentru profesori. Ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat în cadrul ediției din 27 septembrie a emisiunii „Alternativa” de la TV 8, că în prezent există bani pentru primele 15 instituții de învățământ care vor fi transformate.
„Lucrăm acum la un concept a ceea ce numit noi o școală-model, care să fie dotată cap-coadă cu cele necesare. Acum, pentru primele 15 instituții avem cam în jur de un milion de euro securizați de la Banca Mondială, care urmează să fie investiți. Anul viitor, sperăm măcar 5 instituții să reușim să le aducem la acest standard unde instituțiile sunt cap-coadă renovate. Din proiectul precedent al Băncii Mondiale, s-a reușit renovarea a câte o jumătate de școală...O singură instituție, la Cojușna, este renovată deplin. E o instituție deosebită, mult peste 99% din instituțiile din Chișinău”, a spus Dan Perciun, potrivit tv8.md.
„Pentru prima tranșă, să luăm instituțiile renovate la jumătate și le definitivăm. După aia, un concurs public, vom selecta instituții mari, care vor avea capacitatea de a mai atrage copii. Încercăm să mai găsim din resurse adiționale, ca să nu ne limităm la 15 instituții”, a adăugat ministrul Educației, Dan Perciun.
Conform datelor de la începutul anului 2023 ale Ministerului Educației, fiecare a șaptea școală încă are toaleta în curte. În total sunt 175 de școli în care blocul sanitar se află afară, iar în 24 școli nu există nici măcar apă potabilă.