Deși există diverse motive pentru care o femeie poate spune „Elimin pilulele contraceptive”, acest abandon nu ar trebui să apară de teama efectelor adverse. Avem nevoie de sfaturi realiste. Ingredientele farmacologice actuale au sunt mult mai sigure decât cele din trecut. Multe dintre efectele secundare ale preparatelor anterioare au fost reduse. De asemenea, este important să cerem îndrumare atunci când apare un inconvenient. Trebuie să fim încrezătoare în utilizarea pilulelor contraceptive din primul moment.
Cele mai frecvente efecte secundare sunt adesea temporare. Printre acestea, se numără următoarele:
- Durere de cap
- Alterarea funcției sexuale
- Modificarea tiparului de sângerare
- Modificări ale pigmentării pielii (melasmă)
- Sensibilitate crescută a sânilor în primele luni
- Modificări ale greutății corporale, deși nu este clar dacă sunt produse de contraceptivul în sine.
Risc de sarcină
Efectul principal când oprești pilulele contraceptive este riscul apariției unei sarcini. Abandonarea metodei duce la reapariția ovulației, iar fertilitatea este restabilită. Variabilitatea în rândul femeilor care au folosit un contraceptiv oral în raport cu fertilitatea a făcut dificilă stabilirea unei perioade de siguranță. Aceasta depinde atât de concentrația hormonală, cât și de continuitate și durata de utilizare. Un rol important îl joacă și factorii specifici fiecărei femei. Prin urmare, este indicat să recurgi la o metodă de barieră pentru a evita sarcinile nedorite dacă renunți la contracepția orală.
Alterarea ciclului menstrual: un efect frecvent
Inhibarea ovulației este considerată principalul mecanism contraceptiv al pilulelor. Alte efecte, cum ar fi scăderea grosimii endometrului, împiedică uterul să se pregătească pentru o posibilă implantare, ajutând contracepția. Acest mecanism are avantajul suplimentar de a provoca menstruații mai rare și mai regulate.
Suspendarea bruscă a pilulelor contraceptive duce la apariția unor modificări hormonale ce pot declanșa sângerări neregulate. În mod similar, efectul protector al contraceptivelor orale asupra intensității durerii care apare la unele paciente în timpul menstruației dispare, declanșând diferite grade de dismenoree.
Pastilele anticoncepționale și problemele pielii
Un alt beneficiu suplimentar al contracepției hormonale combinate este efectul antiadrogenic pe care îl produce. Acest lucru este foarte util pentru femeile care au acnee sau hirsutism.Suspendarea pilulelor contraceptive, atunci când au reușit să amelioreze aceste afecțiuni, este legată de reapariția simptomelor.
Deși contraceptivele orale au fost folosite ca metodă de contracepție, ele au și alte utilizări. Prin urmare, dacă acestea au fost indicate pentru un alt efect decât cel contraceptiv, este esențial să ceri sfatul medicului înainte de opri administrarea.
Modificări ale dispoziției și libidoului
Efectul antiandrogenic duce la o scădere a nivelului de testosteron liber din organism. Prin urmare, este posibilă o scădere a dorinței sexuale. Sexualitatea presupune procese complexe, atât din punct de vedere hormonal, cât și biochimic și psihosocial. Simplul fapt că o femeie recurge la utilizarea pilulelor contraceptive este un indiciu clar al dorinței sale de a avea o viață sexuală activă.
Din cauza acestei complexități, este dificil de stabilit relația reală dintre contraceptive și funcția sexuală. Totuși, decizia de suspendare a acestora poate avea o componentă emoțională, care altfel ar trece neobservată.