mamaplus

Situație îngrijorătoare pentru copii. Sindromul apărut la micuții care au avut COVID-19

-
//
24.06.2022

Aproape jumătate dintre copii suferă de sindrom post Covid după infecția cu SARS-CoV-2. Cel mai mare studiu realizat până în prezent privind simptomele sindromului post Covid în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-14 ani a confirmat că aceștia pot prezenta simptome care durează cel puțin două luni.

Studiul a inclus 44.000 de copii din Danemarca, cu vârste cuprinse între zero și 14 ani. Dintre copii, 11.000 au fost testați pozitiv pentru Covid-19 între ianuarie 2020 și iulie 2021.

În timp ce simptomele asociate cu sindromul post Covid sunt afecțiuni generale pe care copiii le pot experimenta chiar și fără să fi trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 – dureri de cap, schimbări de dispoziție, probleme cu stomacul și oboseală – copiii din studiu care au fost anterior testați pozitivi pentru Covid au avut mai multe șanse de a prezenta cel puțin un simptom pentru două luni sau mai mult decât copiii care nu au fost niciodată testați pozitiv pentru Covid.

Studiul, publicat în revista The Lancet Child & Adolescent Health,  a mai arătat că o treime dintre copiii care au fost testați pozitiv pentru Covid au prezentat cel puțin un simptom pe termen lung care nu a fost prezent înainte de a fi testat pozitiv.

Cele mai frecvente simptome au variat în funcție de vârstă

Pentru copiii până la vârsta de 3 ani, au fost schimbări de dispoziție, erupții cutanate și dureri de stomac. Copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 11 ani au avut și probleme de memorie și de concentrare. Iar pentru copiii cu vârste între 12 și 14 ani, a fost vorba despre probleme de memorie și concentrare, schimbări de dispoziție și oboseală.

Copiii de 3 ani și mai puțin au părut să aibă cele mai multe probleme în comparație grupul copiilor nediagnosticați cu Covid-19 – 40% au prezentat simptome la două luni după testarea pozitivă, comparativ cu 27% din grupul care nu a avut Covid.

Copiii până în 3 ani, cele mai multe probleme

„Descoperirile noastre se aliniază cu studiile anterioare despre sindromul post Covid și adolescenții care arată că, deși copiii au șanse scăzute să se confrunte cu sindromul post Covid, mai ales în comparație cu grupul de control, afecțiunea trebuie identificată și tratată cu seriozitate”, a spus coautorul studiului Selina Kikkenborg Berg, profesor de cardiologie la Rigshospitalet din Copenhaga, Danemarca, citată de CNN.

Încă nu este clar câți copii dezvoltă sindromul post Covid și pentru cât timp, deoarece nu există suficiente cercetări la această categorie de vârstă, spun unii experți. Un studiu din 2021 a sugerat că mai mult de jumătate dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 16 ani au avut cel puțin un simptom care a durat mai mult de patru luni.