Circa 500 de cazuri de infecții enterovirale au fost înregistrate săptămâna trecută în capitală, cu peste 100 de cazuri mai mult decât săptămâna precedentă. Datele au fost oferite agenției de către șeful Direcției generale asistență medicală și socială a municipiului Chișinău, Boris Gîlca.
Boris Gîlca a specificat că, din numărul total de cazuri, peste 220 sunt boli diareice acute – 80 la sută înregistrate în rândul copiilor, circa 200 sunt cazuri de gastro-enterocolite acute, iar alte 30 sunt toxicoinfecții alimentare.
„Majorarea numărului de cazuri este specifică pentru perioada postpandemică. În perioada pandemiei se atesta un număr mai mic de infecții datorită măsurilor sporite de profilaxie. Acum însă putem observa o perioadă de relaxare caracterizată prin nerespectarea regulilor de igienă și prevenție, ceea ce a dus la sporirea numărului de cazuri de infecții enterovirale. Totodată, există o creștere a cazurilor de toxiinfecții, de aceea avertizăm părinții și prestatorii serviciilor alimentare să fie prudenți și să respecte măsurile profilactice”, a spus Gîlca.
Infecțiile enterovirale întrunesc un grup de boli infecțioase acute, ai căror agenți cauzali sunt virusurile. Căile de contaminare pot fi prin aer sau pe cale orală, prin apă, alimente sau mâini murdare. Simptomele infecțiilor sunt: diareea, vărsăturile, crampele abdominale, febra, durerile de cap, starea letargică și apatică. Cel mai des, acestea afectează copiii de până la 6 ani, în perioada primăvară – toamnă.