Peste 200 de nou-născuți și nouă mame au murit într-un spital din nord-estul Angliei, între 2000 și 2019, din cauza proastelor îngrijiri și obsesiei personalului de a nu se recurge la cezariană chiar dacă aceasta era indicată. Este unul din cele mai mari scandaluri din sistemul de sănătate britanic, în urma unei anchete ample finalizate cu un raport după a cărui publicare guvernul britanic și-a cerut scuze public.
„Fiecare femeie care naște are dreptul să fie în siguranță. Inima mea este alături de familii, pentru durerea și suferințele îndurate”, a spus premierul Boris Johnson.
„Îmi cer scuze tuturor familiilor care au suferit cumplit”, a afirmat si ministrul britanic al Sănătății, Sajid Javid.
Jeremy Hunt, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății și cel care a dispus ancheta în 2017, a spus că raportul este „dincolo de cele mai întunecate temeri ale sale”.
Bebeluși cu craniile fracturate și oase rupte
Inițial, ancheta a pornit de la 23 de cazuri în care se semnalaseră îngrijiri necorespunzătoare.
Publicat miercuri dimineață, raportul a vizat, în total, aproape 1.592 de incidente raportate la spitalul Shrewsbury, în perioada 2000-2019 și implicând 1.486 de familii.
Concluziile anchetei sunt alarmante. 201 de nou-născuți ar fi putut fi în viață dacă spitalul ar fi avut condiții de îngrijire mai bune. Nouă mame și-au pierdut și ele viața din cauza tratamentelor proaste, în timp ce altele au fost forțate să nască natural deși ar fi trebuit să fie supuse unor operații de cezariană.
Spitalul nu a făcut o achetă a incidentelor, nu a învățat din erorile sale și nu a îmbunătățit situația, a afirmat Donna Ockenden, cea care a condus ancheta.
Raportul, care are 250 de pagini, relevă cazuri de nou născuți cu fracturi ale craniului, oase rupte și probleme cerebrale după ce au fost privați de oxigen în momentul nașterii.
Deficiențe semnificative sau majore au fost observate într-un sfert dintre cazurile de bebeluși morți, iar în 40% dintre cazuri spitalul nu a făcut nicio anchetă internă.
Potrivit raportului, maternitatea insista pentru o naștere naturală, recurgând la cezariană doar în cazuri foarte rare.