Curiozitatea şi dorinţa de aventuri pune în pericol sute de vieţi de copii. Inspiraţi de practicile semenilor de peste hotare, ale căror experienţă este accesibilă datorită Internetului, mai mulţi elevi din Moldova au început să practice jocuri periculoase.
Primii au bătut alarma părinţii elevilor de la Liceul Teoretic din Măgdăceşti. Ei spun că unii copii ar practica asfixierea voluntară, o acţiune periculoasă pentru sănătate, care poate duce la deces. Ei au expediat o scrisoare la Publika, în care menţionează că jocul este organizate chiar în apropierea şcolii.
Directoarea liceului neagă informaţia, dar recunoaşte că ar fi discutat despre aceste jocuri cu părinţii şi elevii.
"În luna septembrie am avut informaţii precum că unii elevi, aflânduse la tabere de odihnă din raionul Dubăsari, ar fi venit cu o informaţie despre jocuri periculoase care ar fi fost prezentate şi de unele canale ruseşti şi ucrainene. Părinţii au făcut cunoştinţă şi cu filmele, dar şi cu urmările. Ei au semnat şi să sperăm că s-a pus punct la întrebare", a declarat directorul Liceului din Măgdăceşti, Lidia Tentiuc.
În faţa camerei, elevii au spus că nu au practicat acest joc. Însă filmaţi cu o cameră ascunsă, ei au recunoscut că asemenea cazuri s-au întâmplat în Măgdăceşti. Elevii spun că unii dintre colegii lor ar fi avut de suferit după aceste jocuri.
"După asta nu-şi dau seama ce fac. Ba aleargă, ba cad pe jos, se lovesc", a explicat un elev.
Părinţii spun că după această şedinţă verifică mai des activităţile copiilor: "A fost adunarea de părinţi în clasă, apoi toată şcoala şi s-a vorbit despre aceste jocuri periculoase. Pe parcurs o să verificăm să vedem care este situaţia în şcoală".
Asistenţii medicali le-au explicat detaliat copiilor consecinţele acestui joc.
"În timpul când s-a oprit respiraţia, organismul copilului suferă diferite schimbări. La nivel de creier este hipoxia creierului, nu ajunge oxigen, nu ajung substanţe care alimentează creierul şi sunt diferite schimbări. Poate ajunge să moară o porţiune a creierului", a explicat Maia Guzun, asistentă medicală.
Reprezentanţii Direcţiei de Învăţământ din raionul Criuleni spun că administraţia liceului nu i-ar fi informat despre pericolul existent şi nici despre măsurile întreprinse.
"Informaţia furnizată de dumneavoastră o auzim în premieră. Nu am auzit de asemenea cazuri cu atât mai mult într-o instituţie concretă. Noi ne autosesizăm şi o să încercăm într-un fel sau altul să ne implicăm", a precizat şeful Direcţiei Învăţământ din raionul Criuleni, Vladimir Soltanici.
La Liceul din Măgdăceşti învaţă peste 800 de elevi.