În perioada pandemiei a crescut de cinci ori numărul cazurilor de afecțiuni neurologice printre pacienți, față de perioada de până la pandemie. Despre aceasta a menționat medicul neurolog, șeful Unității de Primiri Urgențe de la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie „Diomid Gherman”, Alexandru Grumeza, în cadrul unei misiuni.
Potrivit medicului neurolog, virusul SARS-COV-2 poate determina stări severe ale sistemului nervos central. Cele mai frecvente stări sunt o suferință generală a creierului, care se manifestă prin semne de tulburare de conşțiință, de confuzii, dezorientare, agitație, somnolență sau uneori cu anumite crize convulsive, epileptice.
„Față de perioada de până la pandemie, de cinci ori s-au multiplicat cazurile de afecțiuni neurologice printre pacienții care solicită ajutorul nostru. Din punct de vedere statistic, din toți cei spitalizați cu noul coronavirus, la aproximativ cinci la sută dintre pacienți se dezvoltă suferințe ale creierului. Este o cifră destul de mare. Din cei care fac tulburări de respirație, cam două treimi sunt cu afecțiuni neurologice, adică majoritatea. Aceasta este una din problemele cele mai frecvente cu care ne confruntăm neurologii la pacienții cu COVID-19”, a specificat medicul neurolog, Alexandru Grumeza.
De asemenea, medicul a precizat că, în prezent, o provocare mult mai mare este întețirea cazurilor cu accidente vasculare cerebrale. Astfel, între 1-3% pacienți cu COVID-19 dezvoltă accident vascular cerebral, lucru care se întâmplă între prima - a treia săptămână de infectare.
În ceea ce priveşte reabilitarea persoanelor după COVID-19, medicul Alexandru Grumeza a menționat: „Reabilitarea este foarte complexă, evident că se pune accent pe reabilitarea funcției pulmonare. Dacă nu sunt capabili plămânii să asigure oxigenarea țesuturilor în volum adecvat, evident că duce la anumite stări cronice, de suferință organică, inclusiv şi în variantă brutală, care duce până la deces”
Conform ultimelor date ale Ministerului Sănătății, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 287.730, iar 6.665 persoane au decedat.