mamaplus

Care sunt simptomele candidozei vaginale în sarcină și cât de periculoasă este pentru făt?

-
//
17.09.2021

Candida este prezentă în mod normal în mucoasa intestinului şi în anumite cazuri în flora vaginală a femeilor sănătoase. Femeile însărcinate au  însă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de candidoză pentru că sistemul imunitar este slăbit şi de cele mai multe ori apar carențe de vitamine şi minerale.

În prima etapă, candida pătrunde în vagin. Ciuperca se ataşează de mucoasa vaginală şi se răspândeşte treptat pătrunzând cât mai adânc în țesut şi ajungând chiar la răspândirea în sânge – o formă gravă a candidozei. Riscul în cazul unei candidoze este acela că pot să apară şi alte infecții care să compromită şi mai mult organismul.

Cele mai frecvente simptome ale candidozei în sarcină sunt:

  • Mâncărimi şi iritații la nivelul organelor genitale externe;
  • Scurgeri vaginale de culoare albă, de consistența brânzei, cu miros neplăcut;
  • Dureri în timpul actului sexual

Analizele medicale sunt cele care vor ajuta la diagnosticarea bolii, fiindcă simptomele se potrivesc şi altor infecții vaginale. Este necesară aşadar prelevarea de secreție vaginală şi analiza în laborator. Se observă astfel dacă a crescut numărul leucocitelor din mucoasa vaginală şi dacă ciuperca este prezentă.

Poate oare candidoza să afecteze copilul?

Nu. Candidoza nu poate afecta procesul de dezvoltare al copilului dumneavoastră. În cazul în care candidoza nu a fost tratată până la naștere, există o mică probabilitate că bebelușul va fi infectat când va înainta prin canalul de naștere. Candidoza la nou-născut se manifestă prin existența petelor albe în guriță. Acest lucru poate crea probleme în timpul alăptării copilului la sân. În acest caz, atât dumneavoastră cât și micuțul, ați putea avea nevoie de tratament. Candidoza nu este periculoasă, totuși, tratarea acestea ar putea necesita ceva timp.

Candidoza, ca și multe alte simptome, poate apărea și dispărea în timpul sarcinii. Afecțiunea în sine este un lucru foarte neplăcut, însă, rețineți, candidoza nu vă poate afecta nici pe dumneavoastră și nici pe bebelușul dumneavoastră. 

Prevenirea este mai importantă decât tratarea mai ales în cazul candidozei. Urmează sfaturile următoare pentru a evita candidoza în sarcină:

  • Poartă lenjerie intimă din bumbac, niciodată materiale sintetice
  • Foloseşte săpunuri cu Ph neutru pentru igiena intimă.
  • Nu folosi tampoane interne şi nici tampoane externe cu strat sintetic.
  • Evită duşurile fierbinți şi spălăturile vaginale
  • Consumă iaurt în mod constant şi usturoi (se pare că usturoiul ajută sistemul imunitar şi previne înmulțirea ciupercii).
  • Nu consuma produse cu mult zahăr şi carbohidrați.
  • Toaleta corectă a zonei intime (de preferat spălarea zonei vaginale după utilizarea toaletei)
  • Tratarea corespunzătoare astfel încât să nu mai existe riscul reapariției acestei boli.