O femeie în vârstă de 52 de ani a devenit mamă la o clinică de obstretică-ginecologie din Iași, după ce a apelat la o procedură de fertilizare in vitro cu ovocite de la o donatoare anonimă din Spania. Ambii părinți și-au dorit din răsputeri un copil, însă analizele medicale ale femeii indicau că aceasta suferea de infertilitate, iar șansele ca cei doi să devină părinți erau infime.
”Procedura a început acum un an şi nu le-a fost deloc uşor ținând cont că a fost un an marcat de pandemie. După ce amândoi au făcut un set de investigații medicale, atât cuplul, cât şi clinica au înaintat câte o cerere la Agenția Națională de Transplant care aprobă pe baza documentaţiei procedura de fertilizare. După aceea au luat legătura cu o bancă de ovocite din Spania pentru că, în România, nu există aşa ceva. Aici au fost supuşi unui chestionar. Nu au cunoscut numele donatoarei de ovocite, dar, în schimb, conform protocoalelor, viitorii posibili părinți pot afla totul despre donatoare, respectiv vârstă, rasă, grupă de sânge, RH, culoarea părului şi a ochilor, studiile absolvite, istoric medical. De regulă, vârsta donatoarelor de ovocite este de 20-25 de ani, iar starea de sănătate este verificată extrem de riguros", a declarat prof. univ. dr. Mircea Onofriescu.
Pe 25 iunie, minunea în care cuplul nu mai spera s-a întâmplat
Pentru ca ovocitele aduse din Spania să nu se degradeze, acestea au fost transportate în containere speciale cu azot lichid. După procedura de fertilizare, pentru femeie a urmat o monitorizare atentă a sarcinii. În ciuda vârstei înaintate și a istoricului medical, sarcina femeii a decurs normal, iar fătul s-a dezvoltat armonios.
“A născut prin cezariană o fetiță de 3.000 de grame, scor Apgrar 9. Atât mama, cât şi copilul au avut o evoluţie foarte bună, iar la trei zile de la naştere le-am externat. Nu puteți să vă închipuiți cum arăta fericirea pe chipul acestor oameni”, a mai spus prof. univ. dr. Onofriescu.
În cazul femeii din Suceava, statul nu a decontat niciun ban
România este, singura țară din UE fără o lege a reproducerii umane asistate, având cel mai mic număr de fertilizări in vitro din Europa de Est. Statisticile arată că unul din șase cupluri au probleme de fertilitate, iar în 30% dintre cupluri nu au banii necesari pentru a-și putea strânge la piept copilul mult visat.