Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, spune că Republica Moldova este în pragul declanșării unui lockdown. Numărul mare de infectări cu virusul SARS-COV-2 determină autoritățile să examineze scenariul instituiri repetate a stării de urgență pe tot teritoriul Republicii Moldova.
Potrivit oficialului, datele preliminare transmise din laboratoarele germane arată că în Republica Moldova ar fi ajuns deja noua tulpină britanică de COVID-19, mult mai agresivă și mai contagioasă decât tulpina simplă.
Potrivit premierului interimar, Aureliu Ciocoi, numărul extrem de mare de persoane diagnosticate zilnic cu infecția COVID-19, pune pe jar autoritățile, iar Guvernul ar putea propune Parlamentului instituirea stării de urgență.
„Tulpina britanică este una foarte contagioasă și complicațiile pe care le dă sunt mult mai grave decât tulpina simplă, perioada de recuperare fiind și mult mai lungă. Crește vertiginos numărul cazurilor grave și foarte grave. Suntem în pragul declanșării unui lockdown.
Doar că un lockdown nu poate fi efectuat doar cu capacitățile poliției, trebuie antrenate și efectivele Armatei Naționale, lucru care poate fi făcut doar prin declararea stării de urgență, pe care o poate face doar Parlamentul.
Este nevoie de consolidarea forțelor tuturor puterilor din stat”, a spus premierul interimar, Aureliu Ciocoi, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.
Șeful interimar al Executivului spune că instituirea unei noi stări de urgență, similară celei din martie anul trecut, ar pune la grea încercare economia Republicii Moldova și capacitatea bugetului de stat de a face față cheltuielilor.
„Din punct de vedere economic, un lockdown pentru Republica Moldova este extrem de riscant. O paralizie de câteva luni a economiei naționale nicidecum nu aduce venituri la buget, deși surprinzător pentru mine, în primele două luni, veniturile la bugetul de stat au fost mai mari decât m-am așteptat”, a declarat premierul interimar, Aureliu Ciocoi.
Deși, în Republica Moldova, nu există laboratoare care să ateste prezența noii tulpini britanice, premierul interimar spune că formele grave de COVID-19 și contagiozitatea bolii demonstrează că noua tulpină a ajuns în Republica Moldova.
„Au fost transmise în câteva laboratoare din Germania probe prelevate de la pacienții noștri, există răspunsul preliminar, care confirmă tulpina britanică, suntem în așteptarea răspunsului oficial”, a spus Aureliu Ciocoi.
Ieri în Republica Moldova alte 1.550 de persoane au fost diagnosticate cu infecția COVID-19, iar 24 de persoane și-au pierdut viața din cauza virusului.