Specialistii spun că sunetul uneia din patru jucării ajunge și la peste 100 de decibeli, adică aproape la fel de puternic că zgomotul produs de un avion când decolează. Astfel de jucării, spun specialiștii, sunt mult prea zgomotoase pentru copii.
Într-un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea americană Johns Hopkins, aceștia au comparat sunetul pe care îl primesc micuții de la jucării cu ceea ce simt oamenii în vârstă atunci când merg în club. Părinții însă văd un mod de evadare în aceste jucării, care le atrag rapid atenția copiilor și îi liniștesc.
Specialiștii avertizează că părinții ar trebui să verifice jucăriile înainte de a le cumpăra. Important este să poți modifica volumul sunetului la o intensitate mai mică.
Nici jocurile video nu au scapăt de critici, pentru că de obicei tinerii dau volumul la maxim în căști.
“Dacă cei mici practică aceste jocuri prea des, fără să fie controlați, sunt predispuși în timp și la probleme de atenție și de organizare. Alegerea jucăriilor “gălăgioase” ar trebui făcută în funcție de intensitatea sunetului și ar trebui folosite numai în prezenta părinților.”, susțin specialiștii în pediatrie.
La fel de importantă este și distanța la care copiii țin jucăriile, iar specialiștii anunță că varianta optimă ar fi ca ursuleții sau păpușile care cântă să fie așezate la o distanță egală sau mai mare cu lungimea brațului copilului. Un studiu realizat de Academia de audiologie din SUA arată că unul din opt copii prezintă probleme de auz.