În ciuda credinței populare care spune ca narghileaua este mai puțin dăunătoare decât țigările obișnuite, realitatea este alta. Datele publicate recent de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, California, arata ca situația este alta.
Cercetătorii au descoperit ca fumătorii de narghilea sunt expuși la concentrații mult mai mari de monoxid de carbon, nicotina, nitrozamine specifice tutunului, aldehide volatile etc. În afară de aceasta persistă pericolul apariției unor boli cancerogene, titrează Daily RX.
Studiul a implicat 55 de oameni sănătoși și fumătorii de narghilea cu experienta cu vârste cuprinse între 18-48 ani. De la toți participanții au fost luate probe de urină înainte de fumat, imediat după sesiunea de fumat și în dimineața următoare.
Este de menționat că voluntarii s-au abținut de la orice formă de fumat timp de o săptămână înainte de începerea experimentului.
Rezultatele obținute au fost uimitoare: peste noapte după ore în șir petrecute într-un local de fumători, în probele de urină a voluntarilor au fost detectate concentrații crescute de nicotină, cotinină de 73 și respectiv 4 ori. Trebuie remarcat faptul că toate aceste substanțe sunt considerate a fi cancerigene.
Deși studiul nu a demonstrat riscul de cancer în cazul fumatului la narghilea, cercetătorii cred că acest risc există, dar el depinde de nivelul de consum. Deși nu se pot pronunța cu certitudine asupra motivului pentru care aceste produse au devenit tot mai populare în rândul adolescenților, cercetătorii susțin că la mijloc ar putea fi și percepția potrivit căreia astfel de produse sunt mai puțin dăunătoare. Specialiștii atrage atenția asupra necesității de a descurajai și de a preveni acest fenomen în rândul tinerilor pentru că Fumatul de narghilea poate provoca dependența la fel ca și fumatul de țigări.