Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică au prezintă astăzi rezultatele celui de-al doilea studiu despre viziunile comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova. Procentul persoanelor care sunt de acord că purtatul măștilor în locurile publice trebuie să fie obligatoriu și că vor continua să respecte măsurile, chiar dacă acestea nu vor mai fi recomandate, este în creștere. 80% sunt de acord cu redeschiderea școlilor și grădinițelor.
Sondajul a fost efectuat în perioada 14-21 august 2020, pe un eșantion probabilist de 1 009 persoane din 343 localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova (cu excepția regiunii transnistrene), eroarea maximă de eșantionare fiind de ± 3%.
Iată și principalele rezultate ale sondajului efectuat:
- 38% din respondenți (în creștere cu 5% față de primul studiu) consideră că este posibil să se infecteze și că s-ar putea infecta cu COVID-19 și aceasta ar fi grav, iar 28% (23% în iulie) cred că nu ar fi grav.
- 90% dintre respondenți apreciază drept bine sau foarte bine nivelul lor de cunoaștere a măsurilor de protecție. Deși se simt mai încrezători în ceea ce privește cunoștințele pe care le au despre cum să se protejeze, respondenții se simt și mai puțin capabili să evite o infecție.
În decursul săptămânii de la perioada de colectare a datelor, aproape fiecare al doilea respondent folosește mască de folosire multiplă, 35% – mască chirurgicală sterilă de unică folosință, iar 23% – mască nesterilă de unică folosință.
Deși măștile de singură folosință se recomandă să fie schimbate după prima folosire, doar 84% au respectat această recomandare în cazul măștilor chirurgicale sterile și 65% în cazul măștilor nesterile. În medie, masca nesterilă este purtată de 5,2 ori înainte de a fi schimbată cu una nouă, masca chirurgicală sterilă – de 5,3 ori, iar cea de folosire multiplă – de 4,5 ori.