Una dintre cele mai citite bloggerițe din România și mama a trei copii, Ruxandra Luca, a abordat un subiect dureros ce ține de compararea anumitor factori din perioada sarcinii, nașterea, creșterea și dezvoltarea copilului. Acest fenomen combinat cu o doză de invidie ia amploare tot mai mare, iar într-un articol de pe blogul său, Ruxandra a povestit pe îndelete despre ce este vorba.
”Ați văzut? Cum rămânem gravide și încep să ni se rotunjească burțile purtătoare de bebeluși, cum le comparăm. A mea era mereu considerate prea mica față de altele care aveau tot 20 de săptămâni sau 30 de săptămâni sau câte aveam eu în momentul respective.
- Vai, ce burtă mică ai, o fi bine așa? mă întrebau mamele. Era bine, da, atât timp cât medicul mă asigura că eu și copilul suntem sănătoși, mergeam pe mâna lui. Așa a fost burta mea, mai mică în primele luni, la toate cele 3 sarcini, iar pe ultima sută de metri a crescut cel mai mult...”
”Într-o zi, un coleg s-a gândit chiar să-mi spună, ca să vedeți ce le mai trece oamenilor prin cap, ei bine, s-a gândit el să-mi spună că sigur nu am destul lichid amniotic și că era îngrijorat de bebeluș. Își amintea că soția lui avusese burta mai mare, iar din ochi așa și din experiența lui de economist, a mea nu părea a fi ok. Nu m-am consumat, am râs și mi-am văzut de sarcină. Fetița noastră a venit pe lume sănătoasă, lichid amniotic a avut sufficient, ba chiar medicul ne-a spus, în săptămâna 40, că este atât de ”bine perfuzată”, încât se va naște mai târziu decât estimase initial.
Am observat că, mai nou, comparăm mărimea scutecelor purtate de copiii noștri: Al tău e încă la numărul 1, al meu poartă deja 2-3-4-100, deși e mai mic. Și-asta ce-o fi însemnând, adică mărimea de la scutece e un indicator pentru ce? Pentru sănătatea copilului, pentru inteligența lui, pentru cât de repede va merge, va vorbi, va obține un job bine plătit?
Înainte de faza asta cu scutecele, am primit sute de mesaje prin care eram întrebată cu câte kilograme s-a născut fetița mea, apoi câte are la o lună, la două sau acum, la 3 luni. Este curiozitatea pe de o parte, înțeleg, dar în general, oamenii vor să știe lucrurile astea ca să poată face comparații, de parcă ar ajuta în vreun fel.
Să ne vedem de copiii noștri, eu așa aș zice. Fiecare mama să se preocupe de sănătatea puiului ei să îi respecte ritmul de dezvoltate, să îl ajute, să îl stimuleze, să îl încurajeze să crească frumos, dar să nu îl compare decât cu el însuși.”, scrie Ruxandra Luca pe blogul său.
Ruxandra Luca este un cunoscut blogger și autoarea unei rubrici de parenting de la un post TV din România, are 32 de ani, a născut o fetiță pe 22 mai 2020 și mai are doi băieți: Albert (12ani) și Aris (10 ani).