mamaplus

Expert în sănătate publică: În următoarele 10 zile numărul cazurilor de COVID-19 ar putea crește

-
//
10.06.2020

În următoarele 10 zile, numărul infectărilor cu COVID-19 ar putea varia zilnic între 300 și 400 de cazuri. Declarațiile au fost făcute de expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc.

Expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc a comentat evoluția cazurilor de COVID-19 în Moldova. Potrivit specialistului, țara noastră a îndeplinit toate recomandările OMS pentru prevenirea îmbolnăvirilor, însă calitatea executării măsurilor a lăsat de dorit.

Din această cauză, transmiterea comunitară a acestei infecții continuă. Ala Tocarciuc susține că autoritățile trebuie să ia urgent niște măsuri simple. 

„Prima măsură este să îi identificăm pe toți cei bolnavi prin intermediul medicilor de familie și a doua măsură ar fi izolarea persoanelor prin supravegherea autorităților. Mulți au contaminat, deși erau în tratament la domiciliu. Următorul pas ar fi să identificăm toți cei care au contactat cu bolnavii și să-i izolăm. Așa oprim răspândirea comunitară. Vom avea focare sporadice, dar nu va fi răspândire masivă, comunitară”, a spus expertul în sănătate publică, Ala Tocarciuc.

Aceste măsuri presupun testarea masivă a cetățenilor. Ala Tocarciuc se arată nedumerită de ce autoritățile nu optează pentru această tactică, dacă Moldova dispune de laboratare și teste suficiente. 

„E greu să spunem de ce nu-i testăm pe toți cei care au contactat, pe toți cei bolnavi, dar asta este o componentă obligatorie, dacă vrem să luăm pandemia sub control. Atâta timp cât noi suntem la nivel de imunitate colectivă joasă, îmbolnăvirile vor continua. Noi creștem și nu e clar dacă vom reuși să coborâm de valul unu, înainte să vină valul doi în toamnă, care este și mai mare. Și atunci am impresia că vom merge pe așa val continuu”, susține expertul în sănătate publică, Ala Tocarciuc.

Expertul în sănătate a analizat și situația epidimiologică din Moldova în raport cu alte țări.

„Vreau să vă zic că în medicină este noțiunea de incidență, ceea ce înseamnă că numărul de bolnavi la 100 de mii de populație. Astfel în Moldova acest indice este de 240 de bolnavi la 100 de mii de oameni. În România este 102, Ucraina, la fel, peste o sută, Kazahstan - 69, un pic mai mult decât noi are Armenia. Totuși, trebuie să comparăm cu sistemul de sănătate. În Azerbaijan sunt 44 de cazuri, în Moldova - 240. Acum este clar. Eu cred că în 10 zile, după mersul la cimitire, virusul din Chișnău s-a dus în sate, ca o rețea, numărul cazurilor va crește între 300 și 400 zilnic”, a mai spus Ala Tocarciuc. 

Expertul în sănătate publică mai spune că reponsabilitatea pentru evoluția epidemiei o poartă și societatea. 

„Eu zilnic merg afară cu mască pentru că virusul se transmite prin vapori, eu nu știu cine a strănutat sau al cui microb îl voi inhala, știu că răspund de mine și așa fiecare trebuie să fie conștient de sine”, a declarat expertul.

Ala Tocarciuc consideră că autoritățile trebuie să aibă o nouă abordare pentru gestinarea situației.

„A fost multă comunicare în această perioadă: ba că este virus, ba că nu este. Mesajele au distorsionat situația, iar acum trebuie să restabilim controlul asupra pandemiei. Primul lucru: avem nevoie de oameni în care populația să aibă încredere. Cei care au vorbit până acum nu sunt crezuți. Am zis să schimbăm fețele, să vină oameni credibili, care să spună cetățenilor iată ce trebuie să facem ca să oprim pandemia. Dacă nu, vom mergem tot așa”, zice expertul în sănătate publică.

Bilanțul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 10 025 de cazuri. În total, de la începutul pandemiei 365 de oameni au murit în Moldova din cauza COVID-19. Până acum, 5 797 persoane s-au tratat de această infecție.