Deoarece menstruația se bazează pe hormoni – sunt eliberați, ajung la ovare și declanșează o serie de evenimente care vor determina descompunerea mucoasei uterine, orice factor care o poate tulbura, precum stres, diverse afecțiuni, schimbări în stilul de viață apărute odată cu vârstă, pot să perturbe fluxul menstural.
Nu se poate spune că există o menstruație standard, majoritatea ciclurilor menstruale durează 21-36 zile și mensturația poate dura de la câteva zile până la o săptămână. Medicul Alyssa Dweck, profesor clinic asistent de obstetrică și ginecologie la Scoala de Medicină Mount Sinai spune că “există o regulă nescrisă între medici că menstruația tinde să se modifice pe parcursul unei decade. Ciclul menstrual este de obicei un indicator al lucrurilor care se petrec în sănătatea și în viața ta, existând multe schimbări între 20, 30 și 40 de ani”.
Menstruația în adolescență (12-18 ani) – vârsta la care vine ciclul menstrual (menarha) depinde de o mulțime de factori, precum genetica, indice de masă corporală, alimente consumate, nivel de exerciții fizice și chiar locul unde trăiești. Menstruațiile apar aleatoriu și subit. Se întâmplă acest lucru deoarece adolescentele nu ovulează regulat. Un aspect negativ al menstruațiilor cu caracter neregulat constă în faptul că sunt însoțite de simptome premenstruale, care pot fi destul de grave. Acestea constau în sensibilitate la nivelul sânilor, crampe ale stomacului și alte simptome. O ultimă schimbare care poate surveni în preajma vârstei de 20 de ani este că schimbările hormonale pot fi influențate de pilulele contraceptive. Multe contraceptive hormonale pot să conducă la menstruații regulate și mai ușoare, reducând de asemenea simptomele de sindrom premenstrual.
Menstruațiile la 20 de ani – aceasta este cea mai fertilă perioadă și este momentul în care corpul tău este cel mai pregătit să aibă un copil. Pentru majoritatea femeilor înseamnă că ciclul menstrual este cel mai regulat. Odată ce organismul se maturizează, începe ovulația și în consecință ciclurile menstruale se regularizează. Mijloacele de contracepție sunt folosite tocmai pentru a preveni sarcina și pot ajuta la reglarea ciclului dacă este cazul; este important să descoperi produsul de contracepție potrivit. În funcție de tipul de contracepție și de persoană, contracepția poate conduce la diverse schimbări, unele destul de neplăcute.
Menstruația la 30 de ani – această vârstă este plină de surprize când vine vorba de menstruații. În primii ani vei ovula regulat și te poți aștepta să ai menstruații similare celor de la 20 de ani, respectiv însoțite de durere. Când vine vorba despre sarcină, aceasta poate avea un impact important asupra corpului tău. Schimbările sunt nenumărate și diferă de la o persoană la alta; un lucru este însă cert: nu vei mai avea ciclu menstrual (poate apărea o ușoară sângerare). În lunile de după naștere poți să ai menstruație imediat sau poate dura mai multe luni. Revenirea la normal a menstruațiilor depinde dacă persoana respectivă alăptează, hrănește copilul cu lapte praf exclusiv sau parțial. În perioada de 30 de ani menstruațiile sunt regulate. Orice schimbări precum un flux mai mare decât normal trebuie investigat imediat de către un medic deoarece în preajma acestuia sunt comune cazurile de endometrioză și fibroame uterine. O altă schimbare majoră care poate avea loc are legătură cu nașterea. Pentru femeile care nasc la 30 de ani, sarcina poate să le schimbe complet ciclul menstrual.
Menstruația la 40 de ani – perimenopauza este definită drept 8-10 ani care conduc la menopauză; aceasta este rezultatul corpului care produce mai puțin estrogen și progesteron. Deși poți să ai perimenopauză la 30 de ani, majoritatea vor avea la vârsta de 40 de ani. Este bine să fii atentă la următoarele simptome: vagin mai uscat decât de obicei, bufeuri, frisoane și transpirații nocturne, probleme cu somnul, irascibilitate și indispoziții emoționale, creștere în greutate, subțierea părului și piele uscată, pierderea plenitudinii sânilor. Deoarece te apropii de finalul ciclurilor menstruale, pot apărea menstruații neregulate, menstruații lipsă, sângerare intermenstruală și multe alte probleme. Stadiul perimenopauzal este imprevizibil, însă nu înseamnă că nu poți rămâne însărcinată. Simptomele premenstruale se pot agrava deoarece vin însoțite de schimbări perimenopauzale.
Menstruația la 50 de ani – menopauza. Majoritatea experților sunt de acord că o femeie are menopauză când nu a mai avut menstruație timp de 12 luni consecutive. În SUA acest lucru se întâmplă în medie la vârsta de 51 de ani. Cele mai multe femei se așteaptă ca simptomele de perimenopauză să se amelioreze în preajma vârstei de 50 de ani, pe măsură ce se apropie de finalul ovulației, însă la unele apare mult mai devreme sau mult mai târziu. Atâta timp cât o femeie are ovare, este posibil să observe activitate hormonală; pentru marea majoritate care au peste 60 de ani nu va fi niciun fel de activitate. Menopauza seamănă cu un roller coaster emoțional și nu doar din cauza schimbărilor hormonale.
Când trebuie să mergi la medic
În cazul în care experimentezi unul dintre următoarele simptome în jurul sau în timpul menstruației, nu ezita să apelezi la medic: durere în regiunea pelviană, menstruații dureroase, durere în porțiunea inferioară a spatelui, durere în zona inferioară a abdomenului, cicluri menstruale lungi sau hemoragii abundente. Astfel de simptome indică posibilitatea unei tulburări menstruale. Deși cele mai comune tulburări menstruale sunt diagnosticate la 20 sau 30 de ani, nu înseamnă că apar în acel moment, ci doar atunci sunt confirmate de medic. Nu ezita să mergi la un control medical, indiferent de vârsta pe care o ai.