mamaplus

Măștile de protecție din farmaciile din Chișinău sunt vândute la un preț de cinci ori mai mare

-
//
26.02.2020

Alerta de coronavirus a pus în alertă şi cetățenii din Republica Moldova. Din farmacii au dispărut măştile de protecție şi nici nu sunt indicii că vor fi refăcute stocurile prea curând. Pe piața neagră, măştile au prețuri şi de 5 ori mai mari decât în farmacii. Medicii dau asigurări că pacienții internați primesc măşti de protecție, iar în spitale stocurile sunt suficiente.

Pe rețelele sociale, oamenii se plâng că, în unele farmacii care ar mai vinde măşti medicale, prețurile au crescut nejustificat. Dacă o mască se vindea cu un leu şi 50 de bani, acum aceeaşi mască se vinde cu 5 lei şi 50 de bani.

La Policlinica nr. 1 din sectorul Centru al capitalei, pacienții cu simptome de gripă sau viroze respiratorii primesc măşti de protecție de la medicii de familie. Iar în cazul în care starea lor este mai gravă, ei sunt plasați în izolator, unde sunt investigați de specialişti.

„Măşti sunt suficiente atât pentru lucrătorii medicali cât şi pentru pacienşii care se adresează şi îi asigurăm cu mască, dacă s-au prezentat fără mască. Avem soluție dezinfectantă pentru dezinfecția mâinilor, după ce şi-a spălat mîinile lucrătorul medical. Se dezinfectează şi pelicula de pe pat pentru a preveni îmbolnăvirile”, a spus Orlic Haritina, medic de familie.

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică susțin că măştile de protecție trebuie să le folosească doar persoanele bolnave.

„Masca simplă chirurgicală pe care noi o folosim nu asigură sută la sută protecție. Ea asigură un nivel de protecție, dar nu este garantat, deci bolnavul va purta mască. Doi. persoana care îngrijeşte de cel bolnav. Categoric este interzis ca persoanele sănătoase să poartă mască. Atunci când porți mască în procesul de respirație masca se umezeşte şi asta este un subtrat ideal pentru dezvoltarea micro-organismelor”, a explicat Nicolae Furtună, director ANSP.

Pentru a evita îmbolnăvirile medicii recomandă să ne spălăm cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, timp de cel puțin 20 de secunde şi să evităm locurile aglomerate. Iar dacă sunteți bolnav, acoperiți gura atunci când tuşiți sau strănutați şi mergeți de urgență la medic.