Primarul general al capitalei, Ion Ceban, a solicitat șefilor instituțiilor de învățământ să afișeze pe un panou, la intrarea în instituții, cheltuielile realizate din banii alocați de către părinți. Unii directori susțin că nu cer niciun leu de la aceștia, părinții însă se plâng că lunar sunt nevoiți să doneze „benevol” sute sau chiar mii de lei, informează jurnal.md.
„Informațiile cu privire la banii colectați de la fiecare părinte urmează să fie, începând cu data de 15 februarie, amplasate în fiecare instituție, cu destinația exactă a cheltuielilor. Vom merge în fiecare instituție de învățământ să verificăm aceste lucruri. Unde vor fi abateri, vom discuta cu totul altfel. Orice instituție va fi sancționată dacă nu vor fi plasate datele. Vom începe controalele aleatoriu. Ajunge cu cumpăratul mărgelelor, lănțișoarelor de aur, genților de la Gucci”, a declarat Ion Ceban, în cadrul ședinței primăriei.
La fel, Ceban a cerut ca toate direcțiile municipale să publice pe site-urile lor, până pe 10 februarie, informații cu privire la planurile de achiziții pentru 2020 și procurările de bunuri din 2019.
Directorii instituțiilor de învățământ din capitală susțin că nu cer niciun leu de la părinți
Pe 30 ianuarie 2020, Consiliul municipal, primarul general al municipiului Chișinău și Direcția municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului au semnat un ordin prin care se interzice colectările ilicite de bani sub orice pretext sau acceptarea altor beneficii din partea copiilor și familiilor acestora în instituțiile de învățământ. Directorii de licee susțin că din banii părinților în instituții nu se face nimic.
„Nu avem de trei ani asociația părintească, nouă ne ajunge ceea ce ne dă statul, avem salarii bune, un buget mare. Nu solicităm de la părinți niciun leu, nimic. Nu vrem să depindem de părinți”, a declarat directoarea Liceului Teoretic „Mihai Viteazul”, Nelly Berezovschi.
Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” face parte din topul insituțiilor cu cel mai mare buget, al doiliea în capitală cu - 26,21 milioane lei pentru 1.711 elevi (suma per elev -15318 lei).
Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” la fel se află în topul liceelor cu un buget destul de mare - 21,61 milioane lei pentru 1315 elevi (suma per elev -16433 lei). Directoarea instituției, Elena Cernei a declarat pentru site-ul nostru că în liceu totul se face din banii statului, nu a părinților.
„Noi nu avem asociație de părinți. Din banii părinților în instituție nu se face nimic, nici reparații și nici alte bunuri nu se procură, totul este din banii statului. Noi avem un panou cu bugetul instituției unde afișăm toate cheltuielile din bugetul nostru”, a precizat Cernei.
Părinții susțin că achită lunar sute și chiar mii de lei
Alla Vasilache, directoarea grădinița nr. 225 din sectorul Ciocana, a declarat că nu știe de declarațiile primarului, dar în instituția sa totul este transparent.
„Avem asociație de părinți înregistrată oficial, iar cheltuielile sunt toate publicate pe un panou în instituție, toate devizele de cheltuieli și tot ce s-a realizat din banii donați de către părinți. Bugetul pentru 2020 încă nu a fost repartizat de către Direcția Generală Educație, Tineret și Sport, îl așateptăm încă. Noi respectăm ordinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării prin care se interzice orice colectare de bani de la părinți, acest ordin este afișat în toate grupele”, a menționat Vasilache.
Părinții însă susțin că sunt nevoiți, de la 1 septembrie și până la 31 mai, să achite diferite taxe, să procure mobilă, echipament tehnic, produse de igienă, să adune bani pentru salarii și diverse sărbători.
„Câte 1200 de lei pe an, fondul liceului și achită toți, 100 de lei fondul clasei, 600 de lei pentru grupă, 1300 de lei pentru dulap, pentru printer, nici numai țin minte și desigur mulțumiri în plic de sărbători. Apropo, au făcut și proces verbal că ulterior printerul va fi donat liceului”, ne spune un părinte de la liceul „Mihai Viteazu”.
Câte 100 de lei învățătoarei de Ziua îndrăgostiților
La școala nr. 12 Anatol Popovici din sectorul Ciocana se adună bani chiar și pentru învățătoare și de Ziua Îndrăgostiților, susține un părinte.
„400 de lei grupa, 90 de lei fondul clasei, 80 de lei fondul școlii. De 1 septembrie 1000 de lei în plic profesoarei, că are alergie la flori. De ziua de naștere și ziua profesorului câte 220 de lei și încă cadou aparte de la fiecare părinte. Câte 220 de lei pentru revelion și câte 100 de lei pentru Ziua Îndrăgostiților. De Paști și pentru ultimul sunet, iar câte 220 de lei. Am adunat 3000 de lei pentru a procura masă pentru învățătoare, însă anul s-a sfârșit și nici masă și nici bani”, ne spune un părinte.
La Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” părinții sunt nevoiți să doneze câte 1800 de lei pe an pentru fondul liceului.
„Câte 1600 de lei pe an fondul clasei, 400 am strâns anul trecut în mai pentru reparație. De 600 de lei am cumpărat anul trecut produse de igienă, căci liceul nu este aprovizionat cu nimic”, susține un părinte.
La liceul Teoretic „Nicolae Iorga” tot din bani părinților se procură jaluzele, perdele, mobilier. „Câte 70 de lei lunar pentru fondul liceului,150 de lei - fondația clasei, din care se achită servitoarea, se procură produse de igienă, 200 de lei pentru dulap, 260 de lei pentru printer, jaluzele câte 180 de lei și alte sute de lei în plicurile de sărbători”, punctează un părinte.