Pe 19 ianuarie, creștinii ortodocși sărbătoresc pe vechi Boboteaza. În această zi nu se spală rufe, fiindcă toate apele sunt sfinţite, şi nu se dă nimic cu împrumut.
Ce trebuie să faci ca să îți meargă bine tot anul
Din punct de vedere calendaristic, Boboteaza reprezintă încheierea ciclului celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă. În ziua de Bobotează are loc sfinţirea apei. Locul de desfăşurare a slujbei se alege împreună cu preotul satului, de obicei într-un spaţiu mai larg – unde să fie cel puţin o fântână, în imediată vecinătate a unei ape curgătoare, în gospodăria unui om sau în curtea bisericii. Odată ajunşi acasă, oamenii sfinţesc cu agheasmă grajdul, animalele, pomii din livada şi interiorul casei.
Tradiții de Bobotează
Preotul sfinţeşte apa unui râu, aruncând în ea o cruce, care trebuie adusă înapoi. Bărbatul care reuşeşte să scoată crucea din apă va avea noroc tot anul.
Există şi credinţa că în noaptea de Bobotează fetele îşi pot vedea ursitul. Se spune că dacă îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi îşi pun sub pernă o crenguţă de busuioc, îşi vor visa alesul.
În această zi nu se spală rufe, fiindcă toate apele sunt sfinţite, şi nu se dă nimic cu împrumut. Se spune că apa sfinţită, numită agheasma mare, adusă în această zi de la biserică, e miraculoasă. Cu doar câteva picături poţi vindeca deochiul, alcoolismul, sterilitatea sau crizele de nervi. De asemenea, se poate curăţa casa de duhurile rele.
Agheasma mare se ia dimineaţa, pe stomacul gol. În această zi nu se spală rufe, fiindcă toate apele sunt sfinţite, şi nu se dă nimic cu împrumut.