În urma cazului care a avut loc zilele trecute într-o suburbie a Chișinăului, când o fetiță de numai 5 ani a fost violată de un bărbat de 32 de ani, psihologul Adriana Popovici intervine cu câteva recomandări importante pentru părinți.
”Copilul trebuie să știe - corpul îi aparține și în afară de el, nimeni nu are dreptul să-l atingă. Iar dacă cineva încearcă să-l atingă, atunci trebuie să fugă și să strige după ajutor. Îi vom ajuta pe copil să recunoască o situație periculoasă și îi vom oferi soluții cum să o evite. El trebuie să poată spune ferm ”Nu” când se află în circumstanțe nesigure”, a explicat Adriana Popovici în cadrul unei emisiuni radio.
Relația dintre părinte și copil trebuie să fie bazată pe comunicare, afecțiune și înțelegere. În caz contrar, copilul nu va avea încredere în familie și va căuta în stradă soluții pentru problemele sale, punându-și sănătatea și viața în pericol.
”În familie, copilul trebuie să se simtă în siguranță. De exemplu, când copilul spune părinților că a fost bătut în școală, așteaptă ajutor. Dacă nu este ascultat sau, și mai grav, abuzat psihic și fizic, el nu va avea încredere în familie. Va fi contrariat: pe de o parte părinții sunt oamenii care trebuie să-l protejeze, pe de altă parte anume ei îl abuzează. Și în aceasta situație copilul încearcă să-și rezolve singur problemele. Ca urmare, ajunge în situații de risc pentru sănătate și viață”, a relatat Adriana Popovici.
Cu părere de rău, violul fetiței de 5 ani nu este singurul caz de acest fel în Republica Moldova. Potrivit poliției, de la începutul acestui an, 260 de minori au fost violați. Aproape jumătate dintre abuzatori au fost persoane din comunitate.