Circa 80.000 de elevi și peste 2.200 de profesori vor deveni beneficiarii celui mai ambițios proiect de educație din Republica Moldova. TwentyTu – proiectul care va oferi cursuri extracurriculare gratuite în peste 10 domenii ale viitorului – a fost lansat de către Centrul de Excelență în domeniul TIC „Tekwill”, un expert recunoscut pentru inițiative educaționale de amploare. TwentyTu se va desfășura până în anul 2022 și are ca misiune să pună în valoare capitalul uman al țării și să educe o generație cu abilități practice solicitate pe piața muncii la nivel național și global.
Ana Chirița, director executiv, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (ATIC): „TwentyTu transformă educația din țară, oferind programe educaționale extracurriculare gratuite, adaptate noilor cerințe de pe piața muncii. Cursurile vor fi orientate pe învățarea practică, dezvoltarea creativității, a gândirii critice, abilităților de comunicare interpersonală, a spiritului de echipă și le va cultiva elevilor competențele necesare pentru a aplica într-un mod interactiv concepte științifice, inginerești și antreprenoriale. Transformarea educației este un angajament comun și poate fi realizată doar cu ajutorul eforturilor depuse de membrii întregii comunități. De aceea ne propunem să colectăm, în următoarele trei luni, jumătate de milion de euro, cu ajutorul cetățenilor din țară și de peste hotare, al companiilor private și al donatorilor internaționali. Astfel vom crește capitalul uman al țării noastre.”
Angela Cutașevici, secretar de stat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Membru al Consiliului Consultativ TwentyTu: „Proiectul TwentyTu este un program important pentru sectorul educației din Republica Moldova care va contribui la dezvoltarea educației din țară, inclusiv și a celei digitale. Școala trebuie să fie în pas cu noile provocări ale secolului XXI iar modernizarea învățământului poate fi realizat doar prin eforturile comune ale întregii comunități.”
Despre cursurile din cadrul proiectului TwentyTu
Proiectul TwentyTu va oferi cursuri extracurriculare în domeniile viitorului, destinate copiilor (7-13 ani) și adolescenților (14-19 ani), care vor fi livrate atât online, cât și offline în cele mai importante centre regionale ale țării: Bălți, Soroca,Chișinău, Căușeni și Cahul.
Printre cursurile care urmează a fi predate se numără:
Discipline școlare (doar pentru copii): matematică distractivă, fizică experimentală, astronomie prin VR (realitate virtuală);
Programare și inginerie: robotică, programare interactivă, aplicații mobile, inteligență artificială;
Domenii creative: animație, realitate virtuală și design grafic;
Cursuri pentru adolescenți: inteligență emoțională, antreprenoriat, alfabetizare digitală.
Etapele proiectului
Proiectul TwentyTu se va desfășura în perioada ianuarie 2019 – mai 2022. Pentru a face posibilă realizarea acestuia, a fost lansată o amplă campanie de colectare a fondurilor, astfel toți cei care își doresc să participe la transformarea educației din Moldova pot oferi contribuții pe www.twentytu.md până la 22 iulie 2018.
Pentru asigurarea transparenței utilizării fondurilor acumulate, dar și pentru ghidarea strategică a proiectului, TwentyTu este susținut de două consilii consultative, compuse din lideri de opinie și persoane publice, atât din țară, cât și de peste hotare, care activează în educație, IT, afaceri, non-profit și alte domenii relevante.
Despre Tekwill
Tekwill este Centrul de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Misiunea sa este de a crea legătura necesară între ceea ce se studiază în programele de educație dedicate domeniului IT și necesitățile reale ale industriei. Centrul susține dezvoltrea talentelor locale în IT, transferul de cunoștințe, promovează o mai bună înțelegere și interesul față de sectorul tehnologic și încurajează crearea comunităților digitale din Moldova. Tekwill reprezintă un ecosistem complex, dotat cu resursele și tehnologiile necesare pentru ca oamenii să-și implementeze ideile, astfel sporind excelența în domeniile viitorului. Centrul a dezvoltat numeroase programe educaționale, care acoperă o gamă largă de subiecte/materii, de la tehnologii de bază până la cele mai actuale trenduri în domeniu, cu accent pe proiectele practice. În mai puțin de 2 ani, peste 17.000 de persoane au beneficiat de programele educative ale centrului. Tekwill a fost creat de Asociația Națională în Domeniul TIC (ATIC) cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Guvernului Suediei.
Persoane de contact:
Radu Marian, Managerul campaniei TwentyTu, 069471496
Email: rmarian@ict.md
Irina Căliman, Consultant Comunicare, 069 021 887 / 079 948 863, irina.caliman@gmail.com