Transplantul de organe şi de ţesuturi trebuie să devină o normalitate ce salvează vieţi. Despre asta au învăţat elevii Liceului "Vasile Alecsandri" din Capitală în cadrul unei ore susţinute de specialiştii Agenţiei de Transplant. Astfel de lecţii vor fi predate în 15 instituţii de învăţământ din Chişinău.
Chiar dacă nici rudele şi nici tinerii nu au avut nevoie de un transplant, elevii spun că se uită pozitiv la acest fenomen.
"Este ceva firesc, evoluând lumea şi-a perfecţionat medicina şi astfel ajungem că putem salva vieţi. Mama mea este soră medicală şi îmi este cunoscută această temă şi sunt de acord."
"Nu am ştiut că la noi în Republica Moldova, transplantul de rinichi sau de ficat este aşa des întâlnit şi că sunt aşa multe persoane care într-adevăr au nevoie de acest transplant."
"Dacă o persoană este dragă pentru tine, cred că ai putea să jertfeşti ceva din tine."
Prin această acţiune se doreşte distrugerea stereotipurilor şi atitudinilor negative despre prelevarea organelor în scopul salvării vieţilor.
"Deşi este sfârşitul zilei şi copii sunt destul de obosiţi, ei şi-au manifestat intenţia de a se înscrie în listă şi de a participa la această informare, sperăm să o extindem aşa încât , când va sosi ziua de 13 octombrie, ziua donatorului noi să cunoaştem toate aspectele legate de această problemă", a spus Daniela Vacarciuc, directorul Liceului Teoretic "Vasile Alecsandri".
În şcolile selectate va fi desfăşurat şi un concurs de desen tematic.
"Acum noi mergem în aceste şcoli cu ideea transplantului, iar copilul este important să vină cu ideea proprie cum vede el acea speranţă pentru viaţă sau acel beneficiu care îl aduce transplantul", a spus Grigore Romanciuc, vicedirectorul Agenţiei de Transplant.
Pe parcursul anului 2017 au fost efectuate 19 transplanturi renale, 12 - hepatice și 36 de cornee. Pentru donatorii de organe, polița de asigurare medicală este achitată de Guvern pentru tot restul vieţii.
Sursa: publika.md