Suntem în ajunul Paştelui Blajinilor, zile în care cimitirele din întreaga ţară sunt asaltate de oameni care vin să aducă în ordine locurile de veci ale rudelor sau prietenilor, ca să le pregătească de sărbătoarea de duminică sau luni. Sunt şi dintre cei care, venind prea rar sau poate pentru prima dată, nu cunosc unde se află un mormânt, mai cu seamă dacă este vorba despre un cimitir mult prea mare, bunăoară cum ar fi cimitirul Sfîntul Lazăr, amplasat pe strada Doina din Capitală.
Cum pot găsi moldovenii mai multe informaţii despre locul amplasării vreunui mormânt, cunoscînd numele şi prenumele persoanei decedate, dar şi data aproximativă a înhumării persoanei apropiate, am mers să aflăm de la directorul executiv al Întreprinderii Municipale „Combinatului Servicii Funerare”, Maria Romanescu.
„Cei care vor să afle unele informații despre Cimitirul Central și celelalte cimitire mici din Chișinău pot veni direct la Serviciul Arhive din cadrul Combinatuuil Servicii Funerare. Iar dacă cunosc numele persoanei și data aproximativă a înhumării, noi verificăm în baza noastră de date și le putem comunica locul exact unde a fost înmormîntată persoana. Iar pentru Cimitirul «Sfîntul Lazăr», se adresează nemijlocit acolo și la fel li se oferă informația, dacă aceasta figurează în baza de date. Din păcate, la Cimitirul Evreiesc sau la cel catolic nu avem date de arhivă, acestea datînd din perioada în care a început autorizarea loturilor. Atunci cînd se eliberează autorizații, ele sînt introduse în arhivă”, a explicat Maria Romanescu, intervievată de Noi.md.
Iar cetăţenii din afara Chişinăului care îşi doresc o asemenea informaţie pot merge direct la primăriile din satul sau oraşul natal, care, împreună cu biserica, gestionează activitatea cimitirelor.
Totodată, cei care se află peste hotarele ţării şi doresc să primească informaţii de acest gen pot accesa pagina web a ÎM „Combinatul Servicii Funerare”. Aici vor găsi datele de contact ale persoanelor competente, care îi vor ajuta să afle mai multe despre locul amplasării mormîntului pe care îl caută.
Potrivit directorului executiv al Combinatului Servicii Funerare, în cîţiva ani, vom putea direct din fața calculatorului să aflăm informații despre locul amplasării unui mormînt, datorită unei baze de date care este completată în continuare.
„Ne străduim să facilităm obținerea informațiilor, sîntem în proces de soluționare a situației date. Dorim să automatizăm acest proces, să avem baza de date deplină a tuturor înmormîntărilor care au loc pe teritoriul cimitirilor noastre, astfel încît fiecare persoană, cînd va dori să afle informația dată, să acceseze această bază de date. Dar acesta este un proces mai îndelungat, pentru că este necesar să respectăm cadrul legal, prin selectarea persoanelor sau întreprinderilor ce pot să ne ofere asemenea servicii”, a adăugat Maria Romanescu.
Sursa: noi.md