Un spital din Capitală, obligat să achite 200.000 de lei în urma decesului unui copil

Un spital din Capitală, obligat să achite 200.000 de lei în urma decesului unui copil

-
//
12.02.2018

După 10 de ani de ședințe de judecată, o familie va obține despăgubiri după ce copilul lor a decedat la Spitalul Municipal pentru Copii Nr.1, scrie Sănătate INFO. Instituția a fost obligată de instanță să plătească familiei despăgubiri morale de 200.000 de lei, la care s-au adăugat cheltuielile de judecată și cele de înmormântare.

Un spital din Capitală, obligat să achite 200.000 de lei în urma decesului unui copil

Din materialele instanței rezultă că copilul a fost diagnosticat greșit și tratat neadecvat, ceea ce a dus la comă, afectarea gravă a creierului copilului și, în final, la deces.

Procesul a început a după ce familia s-a adresat la Spitalul Municipal nr.1 pentru Copii, cu micuța lor care avea febră 40 și convulsii febrile. Era 30 august, zi de sâmbătă, ora 20:40. La 29 septembrie copila s-a stins.

Magistrații menționează în hotărârea emisă că diagnosticul pus de medici și cel stabilit în urma expertizei medico-legale nu corespundeau, iar tratamentul care trebuia aplicat, în mare parte a lipsit, iar acest lucru a fost confirmat de o comisie a Ministerului Sănătății. Antibioticoterapia aplicată ar fi fost corectă, doar că prea întârziată, când nivelul de afectare era mult prea mare. Instanța a mai stabilit, în urma consultărilor experților și comisiei Ministerului Sănătății, că copilul a fost scos din secția de reanimare a doua zi dimineață după internare și dus în secția de prematuri, unde a stat două zile și a fost supravegheat doar de un medic de gardă. Nu este clar de ce micuța a fost transferată dintr-o secție în alta, însă nu ar fi existat o decizie a unui consiliu pe acest subiect. Copila continuă să aibă convulsii, vomă. Cu toate acestea, pacientul nu a fost văzut de un neurolog, imunolog, infecționistul pediatru, deși datele clinice și ulterior diagnosticul au confirmat că era nevoie de crearea urgentă a unui astfel de consiliu. În consecință, doi medici reanimatologi, un medic pediatru și șeful secției de reanimare au fost sancționați.

După zece ani de ședințe de judecată, Curtea Supremă de Justiție a menționat că greșeala doctorilor ține de nerespectarea conduitei de tratament, lipsei de tratament continuu și stabilirea unui diagnostic greșit, însă n-a existat temei pentru atragerea la răspundere directă pentru deces. CSJ a stabilit că familia va primi despăgubiri de 200.000 de lei și nu așa cum au stabilit instanțele inferioare. Medicii implicați în proces nu au fost achitați, întrucât instanța supremă a respins recursurile lor.

Citiți integral pe sanatateinfo.md