La finele anului trecut BB-Dializa SRL, compania ce implementează proiectul de parteneriat public-privat de modernizare a centrele de dializă existente şi de creare a unor centre noi în raioane şi-a schimbat proprietarul.
Locul unei firme din Germania a fost luat de una din Cipru, ţară cu un regim fiscal leger. Motivul invocat este optimizarea costurilor, scrie mold-street.com.
Zilnic zeci și chiar sute de bolnavi de insuficiență renală sunt nevoiți să facă naveta la Centrul de Dializă din Chișinău. Majoritatea folosesc transportul public, parcurgând și câteva sute de kilometri pe zi.
E cazul lui Sergiu Bețivu, un bărbat de 54 de ani din Drochia, care de un an e pacient la hemodiliază. Omul are nevoie să meargă de trei ori pe săptămână la Chişinău parcurgând dus-întors aproape 400 de kilometri: lunea, miercurea și vinerea. Pleacă de regulă la ora 4 dimineața și abia la ora nouă seara se întoarce acasă, obosit. După o zi de odihnă repetă procedura.
În acelaşi timp pentru a ușura viața acestor bolnavi deja de 10 ani se tot discută despre deschiderea de secţii de hemodializă în mai multe centre raionale și în municipiile Bălți și Chișinău.
În acest sens în anul 2013 a fost inițiat un mega-proiect de parteneriat public-privat pentru serviciile de dializă din 12 instituţii medicale din ţară, în cadrul căruia s-au promis investiţii de 15 milioane euro. Deocamdată a fost deschis doar un centru, iar investiţiile se ridică la câteva milioane euro.
Investitor german, reprezentat de avocații de la „Popa şi Asociaţii”
Pe 8 noiembrie 2013, a fost anunţat concursul privind PPP în cadrul căruia urmau a fi modernizate centrele de dializă existente în Chişinău, Bălţi, Cahul, Comrat. Totodată se prevedea crearea centrelor de dializă în cadrul spitalelor raionale Edineţ, Drochia, Ungheni, Soroca şi Căuşeni.
După aproape cinci luni de la anunţarea licitaţiei, Ministerul Sănătăţii a selectat la finele lunii martie 2014, ca partener privat pe BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft mbH din Germania, o firmă necunoscută, fondată pe 5 octombrie 2013, de avocatul Silvano Pirritano de la biroul „Popa şi Asociaţii”, cu o lună înainte de anunţarea concursului.
Înregistrată în orăşelul german Bad Homburg (o suburbie a Frankfurtului), firma avea un capital social de 25.000 de euro. Ulterior, în aprilie 2014, compania germană a fondat la Chişinău firma BB-Dializă SRL cu un capital de 5.400 lei, administrator fiind numită Svetlana Chițanu, fostă ziaristă de la Jurnal de Chişinău, în prezent brand-manager BB-Dializa SRL.
Din 2015 manager al firmei este Dmitri Onufreiciuc, iar recent s-a schimbat şi proprietarul nominal al firmei. Acum e o firmă din Cipru, BB-Hamodialyse Limited, care anterior se numea Melpomania Limited.
Iniţial ca reprezentant apărea avocatul Silvano Pirritano, iar din iunie 2014 şi până în prezent - avocatul Igor Popa, cunoscut în special ca apărător în instanţe al ex-premierului Vlad Filat.
Au promis 12 centre, dar vor fi doar 3
Pe 17 aprilie 2014, între Ministerul Sănătăţii și firma germană, prezentată ca un consorţiu au fost semnate contracte de parteneriat public-privat pentru trei instituţii medicale: Spitalul Clinic Republican, Centrul Naţional de Medicină Urgentă și Institutul Mamei și Copilului.
În același an contractul a fost renegociat şi în loc de trei centre, părţile au decis prestarea întregului spectru de servicii de dializă în cadrul Spitalul Clinic Republican, pe motiv că „nu a existat necesitatea deschiderii în municipiul Chișinău a unor secţii de dializă în cadrul celorlalte instituţii”.
Tot în anul 2014, în cadrul proiectului PPP, au mai fost încheiate alte şase contracte, dar deja de către BB-Dializă SRL (compania fiică a BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft mbH, fondată pe 23 aprilie 2014) cu consiliile şi spitalele raioanele din Edineţ, Căușeni, Soroca, Drochia, Ungheni şi Consiliul Municipal Bălţi.
În aproape patru ani de realizarea a acestui proiect din cele 12 centre promise, deocamdată a fost deschis la începutul anului 2016, doar unul - la Spitalul Clinic Republican, în care până în prezent s-au investit circa 2,7 milioane de euro, susţine administraţia BB-Dializă.
Potrivit companiei, acest Centru de dializă este dotat cu 48 de aparate de dializă de ultima generație, conectate la sistemul informaţional de transmitere a datelor în timpi reali, având capacitatea să deservească în jur de 430 de pacienţi.
„În prezent, Centrul de Dializă deserveşte 370 de persoane cu insuficienţă renală în stadiul terminal, ceea ce reprezintă mai mult de 60% din numărul total al pacienţilor dializaţi din Republica Moldova”, se arată într-un răspuns al BB-Dializă.
În acelaşi timp Dmitri Onufreiciuc, administratorul firmei BB-Dializă susţinea în ianuarie 2016 că în conformitate cu planul de dezvoltare al proiectului, în 2016 urmează a fi deschise centrele de dializă în zona Nord (Bălţi) cu 32 aparate şi zona Sud (Cahul) cu 16 aparate.
Necesitățile pacienților și realitățile din Moldova
Deschiderea centrului de dializă de la Bălţi pentru zona de Nord se amână, dar administraţia BB-Dializă susţine că în el deja s-au investit 1,3 milioane de euro şi promite că va fi inaugurat în martie 2018, iar cel din Cahul în decembrie 2018.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), amânarea s-ar datora necesităţii de a efectua „lucrări de reparaţii, pentru alinierea spațiilor respective la standardele necesare”. Ministerul susţine că graficul realizării acestor lucrări a fost respectat de către partenerul privat, dar a fost nevoie de o coordonare prealabilă.
La nivel de raioane progresele sunt nule. Astfel la Edineţ, Drochia şi Ungheni, contractele semnate în mai 2014 au fost reziliate peste un an şi ceva. Motivul rezilierii este neonorarea obligaţiilor contractuale de către BB-Dializă SRL, se arată într-un raport al Ministerului Economiei.
Compania are însă o altă explicaţie: "Contractele de Parteneriat Public Privat (...) au fost reziliate în comun acord cu spitalele raionale din cauza obiectivă de lipsă unui număr minimal al pacienților pentru deschiderea unui centru. Oricum, o bună parte din pacienții din raioanele menționate vin la Centrul din Chișinău, iar noi le asigurăm transportul prin restituirea lunară a sumelor cheltuite pentru drum. Noi am fi bucuroși să avem centre de dializă în cât mai multe raioane, dar prioritizarea ne-o dictează necesitățile pacienților și realitățile din Republica Moldova".
Totodată BB-Dializă afirmă că cele trei Centre de Dializă din Chișinău, Bălți și Cahul vor fi suficiente pentru acoperirea necesităților pacienților la nivel național. Până atunci pacienţii ce suferă de insuficienţă renală sunt nevoiţi să facă naveta de 2-3 ori pe săptămână la Chişinău pentru a trece procedurile.
Din Germania în Cipru pentru optimizarea cheltuielilor
Administraţia companiei evită să ofere detalii privind originea investiţiilor. În acelaşi timp în august 2017 s-a schimbat proprietarul BB-Dializă SRL.
Astfel BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft mbH, reprezentată de avocatul Igor Popa a vândut cota de 100% din capitalul social al BB-Dializă la un preţ de 1.045.851 euro. Tranzacţia este însă o procedură obişnuită de optimizare a costurilor.
Noul proprietar este firma BB-Hamodialyse Limited din Cipru cu un capital social de 2.000 de euro, care anterior se numea Melpomania Limited. Compania cipriotă are două asociaţi: Centimon Investments Limited şi Centimon Management Limited. Dar şi aceştia sunt nominali, lucru confirmat chiar de avocaţi.
Avocatul Igor Popa, care reprezinta interesele investitorului germană, iar acum al celui cipriot a refuzat să divulge numele acestuia şi să răspundă la întrebările RISE Moldova: "Nu am permisiunea clientului să răspund la întrebările Dvs", a declarat avocatul.
Sursa: mold-street.com