Mulţi se confruntă cu asemenea probleme precum dorinţa de a nu vrea copii pentru o perioadă anume, alţii dimpotrivă cu posibilitatea sexului fără riscuri, fără a se proteja sau diagnosticarea sarcinii la termen mic. Cel mai simplu mod pentru asemenea diagnosticări este măsurarea temperaturii bazale.
Fluctuațiile temperaturii bazale la o femeie sănătoasă sunt cauzate de o reacție la eliberarea și cantitatea de progesteron, și se măsoară această temperatură a corpului, în rect. În scopul de a face o diagramă individuală aveți nevoie de măsurarea zilnică a temperaturii bazale timp de 3-4 cicluri, iar pentru a determina prezenţa unei sarcini - de câteva zile.
iată câteva reguli pentru măsurarea corectă a temperaturii bazale
- Măsurătorile se efectuează în fiecare zi, dis-de-dimineață, cam în același timp (+ / - o jumătate de oră), fără a vă ridica din pat. În funcție de programul dvs. personal - acesta poate fi 6 sau 7-8 dimineaţa.
- Trebuie folosit un termometru obişnuit şi nu unul electronic. Introduceți-l în deschiderea rectală timp de 5-10 minute.
- Toate măsurătorile dumneavoastră trebuie înregistrate într-o agendă, acordând o atenție la citirea temperaturii până la zecimi, astfel veţi faceun fel de grafic timp de 3-4 cicluri. Acest grafic este apoi necesar pentru a-l arăta medicului.
În stare bună de sănătate și lipsa unor posibile procese inflamatorii Graficul va fi separat clar în două faze.
- În prima jumătate a ciclului (aproximativ 2 săptămâni), temperatura variază de la 36,3-36,8 °.
- După se atestă o creșterea bruscă a temperaturii peste 37 ° - această creștere înseamnă ovulația (eliberarea unui ovul din ovar).
- Apoi, temperatura ramane peste 37 ° până la menstruaţie, și apoi scade din nou.
- creşterea neclară a temperaturii, sau lipsa creşterii ei, indică probleme cu ovulaţia.
- Diferența dintre temperaturile medii din prima fază și a doua ar trebui să fie mai mare de 0,4 ° -0,5 °.
Există, desigur, diverși factori care afectează temperatura bazală, care, de asemenea, trebuie indicaţi în graficul dumneavoastră. De exemplu, nu dormiţi suficient, sau dormiţi mai puţin de 5 ore, contează dacă luaţi medicamente, răceala sau boală, precum si actul sexual cu puțin timp înainte de măsurare a temperaturii.
Este foarte important să ştiţi că în cazul unei excursii în țările din sud sau nord (de exemplu, în diferite zone climatice) nu are rost să faceţi un grafic al temperaturii bazale, şi nici să-l folosiţi pe cel elaborat anterior, deoarece ciclul menstrual reacționează la fluctuațiile şi schimbările climatice.
Cum să determini zilele sexului fără riscuri sau pe cele de concepţie
Aceste zile se calculează după măsurarea temperaturii bazale în decurs de 3-4 cicluri. Deci, de la începutul ovulatiei este nevoie să număraţi 3-4 zile înapoi (aceasta este perioada de viabilitatea a spermei) și de la eliberarea ovulului este necesar de a număra înainte 1-2 zile (perioada de viabilitate al ovulului)
Aproximativ, arată cam aşa: pentru 4 cicluri, am stabilit că cea mai devreme eliberare a ovulului a avut loc în ziua a 13-a ciclului (13-4 = 9), și cel mai târziu în ziua de 19 (19 +2 = 21). În consecință, puteţi face sex cu probabilitatea de a ramane insarcinata,între a 9-a şi a 21-a zi a ciclului . Toate celelalte zile sunt considerate relativ sigure.
Drept rezultat, măsurarea temperaturii bazale poate fi baza de selecție a zilelor favorabile pentru concepție, dar și pentru a selecta zilele în care vă puteți angaja în relații sexuale neprotejate (metoda de control a nașterii). Dar din moment ce temperatura bazala este influențată de mai mulți factori, utilizarea acestor grafice poate fi făcută doar de femeile cu ciclu menstrual stabil.
În toate celelalte cazuri, această metodă nu este una sigură. de aceea cel mai bine ar fi să consultaţi un medic.
Autor: Natalia Ostrovscaia