Cu toții suntem obișnuiți cu piureurile din cartofi. Le preparăm des, mai ales atunci când suntem înfometați și nu avem timp de bucate mai sofisticate. Însă, puține persoane au încercat să facă piure din alte legume sau fructe. Îți oferim câteva idei delicioase și cel mai important, sănătoase!
Piure de sfeclă roşie
Sfecla roşie prăjită, mărunţită, fiartă sau pudră, ar putea fi făcută piure. Însă, la fel de bine, ar putea fi folosită ca bază pentru prăjituri. Sfecla adaugă dulceaţa, umiditate şi culoare, dar nu adaugă nici o aromă ciudată de legume atunci când este asociată cu prăjiturile cu ciocolată, de exemplu. Fără ciocolată, aroma subtilă a sfeclei este oarecum evidentă, motiv pentru care un tort de vanilie în combinaţie cu sfecla nu ar fi o alegere excelentă.
Dar dacă vrei doar un simplu piure de sfeclă, iată cum se prepară: Fierbe sfecla roşie timp de aproximativ o oră, până când devine moale la atingere cu furculiţa. Îndepărtează pielea de pe sfeclă, taie apoi sfecla în cubuleţe mici şi proceseaz-o într-un procesor de bucătărie până când este netedă. Asigură-te că îţi protejezi mâinile de pete în timpul lucrului cu sfecla. La final, adaugă sare şi piper după gust (doar dacă nu doreşti să o utilizezi ca bază pentru prăjituri)!
Piure de dovleac
Dovleacul poate fi un substitut ideal pentru ouă. Are o aromă puternică, deci trebuie să fii atent în ce contexte îl foloseşti.
Cum se prepară: Pentru a face piure de dovleac important în primul rând să elimini seminţele şi coaja, astfel încât să rămână doar pulpa acestuia. Se coace ulterior timp de 45 de minute, până când devine moale la atingere. Dovleacul se va procesa ulterior cu un blender, adăugându-se smântână grasă pentru a-l face mai cremos, sare şi piper după gust şi busuioc. Nu este nevoie de unt, ca urmare a faptului că dovleacul în sine acţionează precum untul, fiind foarte cremos şi dens. Dacă vrei o variantă de post, poţi renunţa la smântână.
Piure de avocado
Pulpa de avocado funcţionează excelent drept bază în prăjiturile bogate, cum ar fi cele de ciocolată sau cu cremă de brânză. Textura netedă şi cremoasă a piurelui de avocado îl face deosebit de grozav şi ca substitut pentru unt.
Dar dacă vrei doar un piure simplu, iată cum se prepară: Se decojeşte şi se lasă la copt timp de 20-30 min. Se adaugă sare şi lămâie după gust, avocado fiind însetat după citrice. Fulgii de chilli sau paprika afumat pot da un gust deosebit piureului tău!
Piure de banană şi lapte de cocos
Ai nevoie de ½ banană, curăţată, 2 linguri de lapte de cocos şi ¼ linguriţă de scorţişoară. Aşază banana într-un castron mic şi piseaz-o cu o furculiţă până când devine piure. Pune banana la cuptorul cu microunde pentru aproximativ 10 secunde, amestecă şi repetă până când piureul devine cald. Se amestecă laptele de nucă de cocos şi scorţişoara şi se serveşte!
Acest piure poate rezista o zi în frigider sau o lună în congelator.
Piure de mango şi chia
Ai nevoie de 3 mango, ¼ cană seminţe chia, 2 cutii lapte de cocos, ½ cană nucă de cocos mărunţită şi puţină mentă. Amestecă pulpa de mango şi transferă amestecul într-un castron mare. Adaugă seminţele de chia, o cană de lapte de nucă de cocos şi nuca de cocos mărunţită. Lasă amestecul să stea în frigider timp de cel puţin patru ore sau peste noapte. Aşază conţinutul bolului într-un blender, adăugă al doilea recipient de lapte de nucă de cocos şi amestecă până când devine gros şi cremos.
Se poate păstra în frigider timp de până la trei zile sau congelator timp de o lună.
Sursa: csid.ro