Nutriționista și proprietara unei ferme eco din Marea Britanie, Tamara Șchiopu, a prezentat pe blogul său o rețetă ce-ți lasă gura apă. Este vorba despre roșii umplude cu arcaș de orez sau așa-zisa ”perlovkă”.
Vedeți mai jos ce a scris bloggerul culinar.
”În sfârșit am găsit și eu esența renumitei ”perlovka”! Deși, vreau să zic, când eram la școală sau la kolhoz și toată clasa se oțăra de la ea, eu pe ascuns o savuram, pentru că îmi plăcea nu știu cum… Gustul era nicicum, dar îmi plăcea textura aia de perle mici la mestecat (de asta și se numește perlovka, pentru că boabele de arpacaș de orz sunt lucioase și la gătit devin cam de dimensiunea perlelor).
Or, această rețetă îi face onoare arpacașului ignorat în mare măsură de gospodine, și lăsat în sama bucătăreselor de la școli și din armată. Este sațioasă, datorită conținutului foarte nutritiv al arpacașului, iar gustul delicat vine din buchetul de ingrediente ”mediteranene”, care sunt din plin și la noi, pe timp de vară.
Metoda de preparare
- Cuptorul se înfierbântă până la 190 grade C.
- Arpacașul de orz se fierbe in apă suficientă la foc mic timp de 50 minute, să se umfle, dar să rămână al-dente
- Se taie vărful roșiilor, ca pe căpăcele, și se scoate cu o lingură miezul din interior, tocându-l și păstrându-l. Roșiile se aranjază într-un vas de copt.
- Într-o tigaie se gătesc cubulețele de vânătă cu ulei, timp de 5-6 mintue să se înmoaie.
- Se adaogă ceapa, usturoiul, restul uleiului și se mai gătesc 5 minute.
- Se adaogă arpacașul fiert, miezul de roșii, boiaua de ardei, caperele (dacă folosiți), măslinele, jumătate din pătrunjel și din cașcavalul ras.
- Roșiile se umplu cu amestecul dat, apoi se presară cu restul pătrunjelului și cașcavalului rămas. Se acoperă cu căpăcelele păstrate.
- Se coc în cuptor timp de 35-40 minute, până devin arămii pe la margini.
- Roșiile umplute se servesc cu cartofi și/sau cu o salată verde.”
Sursa: Mamaplus.MD