O singură maternitate din țară este adaptată la necesitățile femeilor cu dizabilități

O singură maternitate din țară este adaptată la necesitățile femeilor cu dizabilități

-
//
01.10.2018

O sută de mii de femei cu dizabilități și o singură instituție medicală unde pot să aducă pe lume copii. Din toate maternitățile din țară, doar Institutul Mamei și a Copilului are echipament necesar femeilor cu nevoi speciale. Pe scări au fost instalate rampe pentru femeile care se deplasează în cărucior, iar sălile de naștere au fost dotate cu zece mese adaptate necesitaților acestei categorii de mame.

O singură maternitate din țară este adaptată la necesitățile femeilor cu dizabilități

De mai mulți ani, Olga suferă de paralizie cerebrală, însă acest lucru nu a împiedicat-o să urmeze o facultate, iar mai apoi să-și deschidă o afacere. Totuși, când a vrut să devină mamă, s-a cocnit de reticența medicilor. Pentru a-și duce planul la bun sfârșit, femeia, de profesie psiholog, a renunțat la serviciile medicale de stat, în favoarea celor private.

„Eu am renunțat din cauza acestei atitudini, care am avut-o la sector, la locul meu de trai, eu am renunțat să mai folosesc serviciile din asigurarea medicală. Deși eu sunt persoană cu dizabilități și sunt asigurată total. Nu le mai folosesc pentru că mă fac să mă simt prost”, Olga Afanas, psiholog.

Despre maternitate, Olga își amintește că dificultățile au început de la intrarea în instituție.

„Accesul înseamnă nu doar rampa de la intrare. Înseamnă și scările din interior, înseamnă și camerele de baie accesibile. Este vorba și de faptul că dacă medicul e la etajul 2,3,4,6 și nu este ascensor suficient de larg pentru ca un scaun rulant să încapă acolo”, Olga Afanas, psiholog.

În situația Olgăi se află aproape 100 de mii de femei cu dizabilități din țara noastră, iar singura instituție unde pot să aducă pe lume copii, adaptată la necesitățile lor, este Institutul Mamei și Copilului. Recent pe scări au fost instalate rampe, iar în sălile de naștere au fost aduse zece mese funcționale. Totuși, șeful Centrului Peritanal spune că mai este de lucru, mai ales la capitolul accesului prin instituție.

„Mesele acestea sunt toate funcționale, ceea ce permite ca să fie coborâte, să fie ridicate, pentru a ajusta la nevoile pacienților. Ca să fie măcar un veceu în secție, ca să fie accesul. Ca să poată pacientul cu căruciorul pe care se deplasează să aibă acces chiar și în această cameră sanitară”, Iurie Cărăuș, șef centru Perinatal IMSC.

Subiectul a fost abordat și în cadrul unui club de presă, desfășurat zilele trecute în capitală. Prezent la eveniment, secretarul de stat al ministerului Sănătății, Boris Gâlca, spune că, mai intens, problema accesul la medicină a gravidelor cu dizabilități se discută în ultimii doi ani și că este încă mult de lucru.

„Statul asigură calitatea nașterii în siguranță. Cadrul medical este angajat să acorde la cea mai bună calitate serviciul medical fără careva plăți. La nivel raional în multe maternități încă mai avem de lucrat la dotarea conform standardelor”, Boris Gîlca, secretar de stat ministerul Sănătății.

Femeile cu necesități speciale cer să nu fie discriminate de cadrele medicale, deoarece au aceleași drepturi ca toți ceilalți.

Citește continuarea pe tv8.md