Produsele modificate genetic vor putea fi verificate deja şi în Republica Moldova. Astăzi, a fost inaugurat primul laborator de biologie moleculară, care este dotat cu echipament de ultimă generaţie în valoare de 300 de mii de euro, bani oferiţi de Guvernul Israelui. Laboratorul urmează să fie acreditat, pentru ca certificatele să fie recunoscute în toată lumea.
Laboratorul de biologie moleculară a fost inaugurat în cadrul unui centru subordonat Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. Toate produsele care vor ajunge aici vor fi supuse mai multor teste.
"Extracţia ADN-ului practic este elementul cel mai important în această tehnologie, deoarece cursul ulterior al tehnicii depinde foarte mult de puritatea AND-ului", a spus specialistul principal al Laboratorului de Biologie Moleculară, Mariana Sarmaniuc.
Rezultatele finale se obţin în câteva zile şi vor fi analizate cu ajutorul unui program computerizat.
"Aici este etapa finală unde se analizează rezultatele obţinute. Acesta este rezultatul obţinut cu gel de agaroză, unde noi putem să vedem este proba modificată genetică sau nu este modificată genetică", a afirmat specialistul principal al Laboratorului de Biologie Moleculară, Mariana Sarmaniuc.
Deşi legislaţia Republicii Moldova nu permite importul şi comercializarea produselor modificate genetic, specialiştii susţin că unele culturi boboase şi cerealiere vor fi totuşi testate.
"Avem cazuri mai ales în zona necontrolată din Transnistria unde se mai importă din Ucraina seminţe de culturi agricole precum ar fi soia porumbul, rapiţa, care există suspecţia că conţin doze de organisme modificate genetic", a zis directorul Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Gheorghe Gaberi.
După ce laboratorul va fi acreditat, testarea produselor va putea fi solicitată atât de inspectorii ANSA, cât şi de către agenţii economici.
"Poate să fie şi la cerinţa Agenţiei, sau la cerinţa altor, sau la cerinţa pur şi simplu a agentului economic", a menționat directorul Centrul de Carantină ANSA, Nicanor Cernăuţan.
"Partenerii noştri comerciali insistent chiar şi la material semincer şi săditor cer ca să fie indicat în contract că aceste produs nu conţine organisme genetic modificate şi în caz că ne vor cere un teste de laborator noi trebuie să fim capabili să îl prezentăm", a spus directorul Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Gheorghe Gaberi.
Crearea şi dotarea laboratorului a costat 300 de mii de euro, bani oferiţi de Statul Israel.
Sursa: prime.md