mamaplus

Unele medicamente pot provoca avortul spontan! Ce pastile trebuie să eviți dacă ești însărcinată

-
//
01.03.2021

Potrivit statisticilor, aproximativ 15-20% dintre sarcini se termină cu un avort spontan. Deși cauzele unui avot spontan pot fi diverse, există și cazuri când acesta e provocat de administrarea unor medicamente. Pentru ca în timpul sarcinii, atât tu, cât și bebelușul tău să fiți în deplină siguranță, este foarte important să nu iei pastile fără prescripție medicală, chiar dacă le-ai mai luat înainte.

Află, din rândurile de mai jos, care sunt câteva dintre medicamentele care pot provoca avort spontan sau malformații deosebit de grave ale fătului.

Ce este avortul spontan?

Avortul spontan se referă la întreruperea spontană a sarcinii (din cauze naturale) înainte de săptămâna 20 de gestație.

Semne ale avortului spontan

Oricare dintre simptomele de mai jos anunță un avort și trebuie să te determine să soliciți cât mai rapid sprijin medical:

• Sângerare puțin abundentă sau hemoragie;
• Crampe abdominale severe;
• Durerile pelvine (localizate în abdomenul inferior, mai jos de buric);
• Dureri de spate surde;
• Slăbiciune;
• Stare de leșin.

Administrarea unor pastile poate provoca avortul spontan. Printre pastilele de care trebuie neapărat să te ferești odată ce afli că ești însărcinată se numără:

Antiinflamatoarele nesteroidiene

Sunt cele care se iau pentru diminuarea inflamației și durerilor (de exemplu, cele care conțin Ibuprofen sau Naproxen). Studiile au arătat că în primele 20 de săptămâni ale sarcinii, acestea vor crește riscul de avort.
Specialiștii au sesizat că o perioadă mai îndelungată (peste 7 zile) de administrare de pastile cu rol de antiinflamatoare nesteroidiene creștea riscul de apariție a avortului cu aproape 80%.

Dacă ai anumite probleme de sănătate care te-ar putea determina să recurgi la antiinflamatoare nesteroidiene, adresează-te unui medic.

Unele antibiotice

Dintre pastilele care ar putea provoca avortul fac parte și unele antibiotice. Studiile au arătat că doar anumite antibiotice cresc riscul de pierdere a sarcinii dacă sunt luate în primele 20 de săptămâni de sarcină.
În urma studiilor s-a constatat că printre antibioticele asociate cu pericolul de avort se află:

• Antibioticele din grupul macrolidelor (au spectru larg, fiind folosite pentru tratarea pneumoniilor, infecțiilor cu Helicobacter pylori, infecții ale uretrei, pentru Chlamydia etc.. Dintre ele, Eritromicina este cea mai sigură pentru perioada sarcinii, în condițiile în care nu crește riscul de avort)
• Antibioticele din seria chinolonelor (sunt utilizate în tratamentul sinuzitelor, bronșitelor, pneumoniilor)
Tetraciclina (se folosește pentru tratarea, de exemplu, a infecțiilor pielii, tractului respirator, urinar, genital etc.)
• Antibioticele sulfonamide (utile în infecții cu bacterii precum E.Coli, Salmonella sau în cele genitale cum ar fi Chlamydia)
Metronidazole (este un antibiotic bun pentru tratarea infecțiilor bacteriene, precum acelea cu H.pylori, infecțiile din vaginozele bacteriene, infecții dentare etc.)

Dintre toate antibioticele menționate, coordonatorii studiului au precizat că tetraciclina și chinolonele sunt cele mai riscante pentru primul trimestru de sarcină.

Methotrexate comprimate

Un alt medicament care trebuie ocolit în sarcină este Methotrexate (Trexall) - unul dintre cele mai utilizate în vederea ameliorării inflamației și durerilor din artrita reumatoidă. 

Dacă pastilele sunt luate în primele 20 de săptămâni de sarcină, provoacă avort. În cazul în care este luat mai târziu, Methotrexate va crea probleme dintre cele mai serioase pentru bebeluș, precum:

• Anencefalie- este o malformație congenitală caracterizată prin lipsa unor porțiuni din creier și din cutia craniană
• Spina Bifida (malformație la nivelul coloanei vertebrale, care se referă la închiderea incompletă a tubului neural în timpul sarcinii), care poate avea complicații neurologice grave
• Oasele gâtului nu sunt complet dezvoltate
• Hipertelorism (globii oculari sunt la distanță mai mare decât ar fi normal)
• Lipsa unor părți din oasele de la membrele superioare sau inferioare
• Maxilar slab dezvoltat
• Malformații la nivelul urechilor

Anumite medicamente pentru tratarea acneei

Pastilele pe bază de Isotretinoin, folosite în tratarea aceneei, favorizează avortul spontan. Isotretinoin-ul este obținut din derivarea vitaminei A pentru a trata o formă severă de acnee, cea nodulară (pentru că porii sunt foarte dilatați și antrenează infectarea sebumului, se vor forma comedoane mari, care lasă cicatrici adânci). Printre medicamentele cu Isotretinoin care sunt foarte periculoase pentru sarcină se află: Roaccutane® sau Sotret.

În afară de avort, administrarea acestor medicamente în primele 20 de săptămâni ale sarcinii pot avea și alte consecințe grave:

• Malformații ale fătului (malformații congenitale cardiace, buza de iepure)
• Probleme cu vederea la bebeluș
• Tulburări în dezvoltarea cognitivă

În concluzie, e foarte important să nu administrezi niciun medicament fără prescripție medicală, mai ales dacă ești însărcinată. În situația în care te confrunți cu vreo afecțiune și ai nevoie de un tratament, programează-te la medic. Acesta, în funcție de starea ta de sănătate și luând în considerație sarcina, îți va prescrie tratamentul protrivit și cel mai important, sigur atât pentru tine, cât și pentru copilașul tău.