mamaplus

Un implant dentar în timpul sarcinii nu este contraindicat, cu o singură condiție

-
//
30.07.2021

Datorită noilor tratamente, precum şi a noilor cercetări în privința procedurilor permise în timpul celor nouă luni de dezvoltare intrauterină a fătului, tendința este de a se permite implantul dentar în perioada sarcinii. Dacă totuşi pacienta îşi doreşte implant dentar în perioada sarcinii, medicii recomandă ca procedura să se efectueze după primul trimestru, pentru că în primele trei luni tehnicile invazive pot crește riscul pentru făt. Practic, începutul celui de-al doilea trimestru este perioada cea mai bună pentru un implant dentar, riscurile asupra sarcinii fiind mult diminuate. Anestezia locală, intervenţia chirurgicală în sine şi tratamentele nu afectează dezvoltarea fătului.

În lunile avansate de sarcină, cum ar fi în ultimul trimestru, implantul dentar nu este recomandat. Creşterea uterului în dimensiune contribuie în foarte multe cazuri la un stres suplimentar pentru viitoarea mamă, iar pacienta ar putea resimți o anxietate ridicată referitoare la implicațiile procedurii asupra vieții copilului.

Cu toate acestea, în practica medicală, momentul este amânat, în general, după naştere. Intervenția chirurgicală se va putea efectua în primele luni după apariția bebeluşului în viața mamei, fără niciun risc.

Specialiştii recomandă vizita la medicul stomatolog înainte de concepție sau în  primele două luni de sarcină, pentru un consult de rutină. Dentistul va stabili prioritatea rezolvării afecțiunilor dento-parodontale înainte ca sarcina să avanseze şi să existe riscuri pentru făt.

În timpul controlului se va analiza starea gingiilor, se va verifica dacă există carii dentare şi se vor stabili intervențiile permise în timpul sarcinii. În privința procedurilor stomatologice de ordin estetic, cum ar fi albirea dinților, se va amâna procedura până după naştere.