mamaplus

Tulpina Delta creşte riscul de a naşte bebeluşi fără viață sau de a muri în timpul naşterii

-
//
22.11.2021

Noi rapoarte de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) sugerează că varianta Delta nu este doar mai contagioasă, ci este şi mai periculoasă, atunci când vine vorba despre femeile însărcinate şi copiii lor.

Gravidele care se infectează cu tulpina Delta prezintă un risc crescut de a naşte feți morți sau de a muri în timpul naşterii, potrivit unor studii, ale căror concluzii au fost publicate recent pe platforma CDC.

Cercetările au constat în analiza amănunțită a unei mulțimi de rapoarte medicale, în care s-a observat un număr crescut de femei însărcinate infectate cu tulpina Delta. „Am observat numeroase complicații ale sarcinii afectate de infecția cu COVID-19‟, a spus Ellie Ragsdale, expert în intervenție fetală la „Centrul Medical UH‟, Cleveland, SUA.

Aceste complicații se referă la naşteri premature, tensiune arterială anormal de mare la femeile însărcinate, precum şi pierderea sarcinii.

Cu prilejul primei cercetări ştiințifice, s-au analizat rezultatele a peste 1,2 milioane de sarcini, în perioada martie – septembrie 2020.

Naşterile de feți morți au fost rare în Statele Unite înainte de pandemie, la o rată de 0,59%. Aceste rate au rămas similare chiar şi atunci când a lovit pandemia, la 0,64% în rândul femeilor care nu au fost niciodată diagnosticate cu COVID-19. Dar rata naşterilor de bebeluşi fără viață a crescut la 0,98% în rândul viitoarelor mame infectate cu coronavirus, potrivit CDC.

Odată ce varianta Delta a cucerit tot mai mult teren, începând cu luna iulie a acestui an, ratele au crescut exponențial, respectiv 2,7% din sarcinile pozitive la COVID-19 s-au încheiat cu nou-născuți fără suflare.

„Deşi naşterea de feți morți constituie un rezultat rar în general‟, au scris autorii studiului, diagnosticul documentat în contextul infecției a fost asociat cu o creştere semnificativă a riscului de naştere de bebeluşi morți, „în perioada când varianta Delta a fost predominantă‟.

Studiul nu dovedeşte că tulpina provoacă mai multe decese fetale, dar din ce în ce mai mult obstetricienii observă diferențe notabile în ceea ce priveşte cantitatea de oxigen pe care fetuşii o pot absorbi, în funcție de starea de sănătate a mamelor şi dacă aceastea sunt pozitive la COVID-19.

Oamenii de ştiință au observat că femeilor însărcinate şi infectate le este greu să transporte sânge bogat în oxigen către fetuşii lor în creştere.

„Vedem zone ale placentei lipsite de oxigen‟, a spus ea. „Aceasta este sursa de oxigen a bebeluşului pentru a supraviețui în timpul sarcinii‟.

Din totalul de 34.016 gravide pozitive, s-au înregistrat 348 de sarcini pierdute, a raportat CDC. În plus, virusul poate fi, de asemenea, mortal pentru mamă, mai ales dacă aceasta are o stare de sănătate precară.