mamaplus

Tot ce trebuie să știi despre consumul de lactate în perioada sarcinii

-
//
30.06.2022

Lactatele sunt o sursă minunată de calciu, de vitamina D, de fosfor, conțin vitamine hidrosolubile, din complexul de B-uri, precum și alte elemente atât de importante pentru o bună funcționare a organismului, în special când vorbim despre oase, mușchi, dinți etc. Lactatele conțin proteine de calitate superioară, făcând parte din grupul de alimente cu scorul maxim de aminoacizi.

În cele mai multe dintre cărțile și tratatele medicale specialiștii susțin că lactatele ar trebui să facă parte dintr-un regim alimentar sănătos pe parcursul sarcinii. Dar este esențial să știm anume ce produse lactate putem folosi, fără a pune în pericol sănătatea noastră și a bebelușului din burtică.

Brânzeturile moi, precum feta, brie și gorgonzola sau cele cu diverse mucegaiuri ar trebui evitate în această perioadă, precum și orice tip de lactate sau fel de mâncare este făcut sau conține lapte nepasteurizat. De ce se recomandă acest lucru? Deoarece laptele nepasteurizat poate conține bacteria listeria, care te poate îmbolnăvi serios și poate provoca simptome precum grețuri, febră, diaree, dureri musculare, deshidratare etc.

Chiar dacă ai noroc să prezinți simptome mai ușoare în caz de infectare cu listeria, această afecțiune poate fi mai gravă pentru bebelușul tău din burtică (avort spontan, deces).

Brânzeturile pasteurizate de tipul ”cottage cheese” și mozzarela sunt considerate sigure, de asemenea și brânzeturile solide (inclusiv cheddar-ul și parmezanul).

Recomandarea specialiștilor este să te asiguri întotdeauna ce tip de brânză consumi, iar atunci când nu ești sigură de sursă, atunci cel mai înțelept lucru ar fi să eviți să consumi.