mamaplus

Te-ai îngrăşat între două sarcini? Află la ce risc este expus nou-născutul

0
//
24.09.2020

Chiar şi câteva kilograme în plus acumulate între prima şi a doua sarcină cresc riscul de mortalitate a nou-născutului, fie la naştere, fie în primul an de viață, conform concluziilor unui studiu suedez citat de Agerpres.

Cercetarea a fost realizată pe mai mult de 450 de mii de suedeze care au născut de două ori în perioada 1992-2012. Oamenii de ştiință au monitorizat evoluția în greutate între cele două sarcini şi au constatat că femeile care s-au îngrăşat cel mai mult în acest interval de timp, acumulând peste 11 kilograme, au avut un risc cu 55 la sută mai mare de a pierde fătul decât cele care şi-au menținut greutatea constantă.

De asemenea, în cazul femeilor care s-au îngrăşat între cele două sarcini, s-a observat şi o creştere cu 29 la sută a riscului de mortalitate a copilului în primul an de viață.

„Aproximativ o cincime dintre femeile din studiul nostru au luat suficient de mult în greutate între cele două sarcini pentru a rezulta o creştere cu 30 până la 50 la sută a riscului de a aduce pe lume un copil mort şi, respectiv, cu 27 până la 60 la sută, a riscului de a-şi pierde copilul în primul an de viață al acestuia”, a declarat profesorul Sven Cnattingius, coordonatorul studiului.

În cadrul studiului s-a ținut cont şi de alți factori de risc precum tabagismul, vârsta mamelor sau nivelul lor de educație.