Cu siguranță, ai auzit că pisicile pot fi purtătoarele unui parazit numit toxoplasma gondii, care se poate transmite de la animal la om și care este periculos mai ales pentru femeile însărcinate și copilașul din burtică.
Dacă te-ai speriat și ești pe cale să renunți la animalul tău de companie, află că nu e neapărat s-o faci pentru că, din fericire, nu este atât de ușor să te îmbolnăvești de toxoplasmoză. Iată mai multe informații despre această afecțiune:
Toxoplasmoza, între mit și realitate
Atât pisicele, cât și oamenii se pot îmbolnăvi o singură dată de toxoplasmoză, după care devin imuni și unele, și alții și, mai mult, nu mai pot transmite boala.
Pisicile pot contracta toxoplasmoza numai dacă au mâncat carne crudă sau șoareci purtători ai acestui parazit.
Există riscul să te infectezi numai dacă:
-pisica ta face toxoplasmoză pentru prima dată în timpul în care tu ești însărcinată;
-dacă tu nu ești deja imună;
-dacă cureți litiera cu mâna și apoi nu te speli temeinic;
-dacă o speli la 4-5 zile după ce a fost folosită – după acest interval paraziții pot deveni infecțioși.
Ce se întâmplă dacă te infectezi cu toxoplasmoză?
Chiar dacă șansele sunt mici, totuși riscul de a te infecta cu acest parazit există, iar femeile însărcinate, care se îmbolnăvesc pentru prima dată de această afecțiune, pot să-l transmită mai departe fătului.
Jumătate dintre bebelușii infectați astfel se nasc prematur. Toxoplasmoza poate provoca leziuni ale creierului și convulsii la copiii infectați în perioada intrauterină. Pot apărea și alte simpome, la câteva săptămâni, luni sau ani de la naștere: pot fi afectate splina și ficatul, poate apărea fenomenul de surdocecitate (pierderea auzului și a văzului), se poate declanșa o formă de icter sau cel mic poate suferi de diaree, vărsături, probleme digestive și erupții cutanate.
Pentru a te asigura că nu-i vei transmite copilașului tău acest parazit, poți să efectuezi un test de sânge care să arate dacă ești sau nu imună la toxoplasma gondii.
Cum se poate preveni transmiterea infecțiilor de la pisici, la gravide?
-deparazitează pisica periodic, atât intern, cât și extern;
-spală litiera zilnic, purtând mănuși de unică folosință;
-nu consuma carne nepreparată termic, spală bine fructele și legumele;
-ai grijă și la alimentația animalului tău de companie.