mamaplus

Stresul în sarcină. Cinci metode blânde de a te calma, fără medicamente

-
//
25.02.2022

Hormonul stresului, cortizolul, este transferat de la mamă la făt, prin intermediul placentei, încă din cea de-a 17-a săptămână de sarcină. Studiile au comparat nivelul de cortizol din sângele mamei cu cel din lichidul amniotic, care înconjoară copilul în uter, concluzionând că sunt direct corelate. Riscurile unor dificultăţi emoţionale majore ale mamei, pot afecta dezvoltarea fătului. Cu toate că medicul îți poate prescrie anumite medicamente cu efect calmant permise în sarcină, încearcă totuși să apelezi la niște metode mai blânde pentru tine și copilașul din burtică.

Învață să îți controlezi gândurile

Nu te mai gândi întotdeauna la rău sau la situații negative. Fii pozitivă și gândește-te la naștere și la copil, mai ales la faptul că în curând îl vei putea îmbrățișa. Dacă simți că nu te poți descurca de una singură cu emoțiile negative, consultă neapărat un psiholog.

Exercițiu fizic ușor, înot și mers pe jos

Dacă medicul consimte, nu este nicio problemă să faci exerciții fizice în sarcină. De fapt, este util și chiar indicat. Poate să nu pară o soluție prea plăcută, în special dacă te simți rău, obosită sau greoaie. Dar dacă faci constant plimbări sau înoți ușor, te poți bucura de corpul tău, de bebelușul tău și de travaliu. Exercițiul fizic ajută la eliberarea unor substanțe chimice benefice în creier. Evită însă sporturile de contact și exercițiile fizice intense.

Concentrează-te asupra bebelușului tău

Este excelent pentru tine și bebelușul tău să te relaxezi, prin urmare nu te simți vinovată dacă îți rezervi câteva clipe doar pentru tine. De fiecare dată când ai ocazia, fă o mică pauză și concentrează-te pe burtica ta. Începând de la 23 săptămâni gestaționale, bebelușul tău îți poate auzi vocea, așa că poți să vorbești, să cânți și să citești pentru burtica ta. Te va ajuta să ai o imagine mai pozitivă și să te simți mai bine.

Aroma-terapie

Aroma-terapia se dovedește o modalitate eficientă de relaxare pentru anumite femei, în timpul sarcinii. În timpul primului trimestru, uleiurile esențiale de lavandă, ghimbir, lămâie și mentă ajută la combaterea stărilor de greață. Pentru o stare de relaxare generală, se recomandă lemn de trandafir, gălbenele, geranium, lavandă, ylang ylang, bergamotă, santal, tămâie sau patchouli. Aparatura și uleiurile pentru aromaterapie sunt accesibile și ușor de utilizat.

Stai departe de rețelele sociale

Este greu să nu mai faci un lucru pe care erai obișnuită să-l faci zi de zi, dar pentru binele tău și al copilașului din burtică, ar fi bine să-ți limitezi accesul la rețelele sociale. Bineînețeles, asta nu înseamnă să te izolezi de întreaga lume, dar să eviți la maximum știrile negative.

Cere ajutorul

Fă acest lucru, din simplul motiv că, dacă nu ceri ajutor, ceilalți ar putea crede că nici nu ai nevoie. În consecință, deşi îl astepți, el întârzie să vină. La fel de important este să ceri suport de orice natură ar fi el de la persoanele care au capacitatea şi disponibilitatea să ți-l ofere. În caz contrar, presiunea resimțită de cei pe care îi soliciți riscă să devină greu de suportat şi să se ajungă la conflicte „din nimic”. Îngrijorările imaginare sau nerealiste pot dăuna cel puțin la fel de mult ca cele care au o justificare obiectivă, iar frecvent membrii de familie sau prietenii apropiați nu ştiu cum să ajute eficient viitoarea mămică.

Important: Stresul are un efect cumulativ şi, de aceea, mai multe probleme suprapuse pot genera la fel de multă anxietate ca un eveniment foare important. Întrebate despre tensiunea psihică resimțită în timpul sarcinii, majoritatea spun că se gândesc în primul rând la evenimente majore. Pot ajunge să ignore modul în care le afectează problemele mai mici, dar în număr mare. Nu puține femei consideră că e cumva de aşteptat ca în sarcină stresul perceput să fie foarte mare şi, de aceea, nici nu sunt preocupate de reducerea acestuia, scrie csid.ro.