mamaplus

Sfaturi pentru a trata scurgerile vaginale din timpul sarcinii şi a preveni transformarea lor din normale în patologice

0
//
19.11.2020

Scurgerile vaginale sunt secreții ale organelor genitale, cu rol de apărare împotriva infecțiilor, dar lubrifiant. Eliminarea acestora este diferită, având un ritm şi o anumită cantitate caracteristică fiecărei femei în parte, în funcție de activitatea zilnică, stres, vârsta şi altele. Aceste secreții sunt împărțite în două categorii: secreții vaginale normale şi secreții vaginale patologice.

Secrețiile vaginale normale apar la toate femeile şi ating apogeul în timpul vârstei fertile, adică de la prima menstruație până la menopauză. Se recunosc după câțiva parametri: culoare, consistență, miros şi abundență. În general, secrețiile normale au o culoare incoloră sau alb-gălbuie, consistență subțire sau uşor densă, miros nederanjant şi cantitate moderată.

Dacă caracteristicile acestor parametri descrişi mai sus se modifică, este necesară efectuarea unui control de specialitate, pentru că ar putea fi vorba despre secreții vaginale patologice. Pot fi determinate de iritații sau infecții cu diferite bacterii sau ciuperci.

În timpul sarcinii, aceste secreții persistă şi se poate constata creşterea cantității de secreție, fiind o consecință a dezechilibrului hormonal care se petrece la începutul sarcinii şi nu numai. Spre finalul sarcinii, mai precis în cel de al treilea trimestru, viitoarele mămici vor observa o eliminare abundentă de secreții vaginale. Se apropie momentul naşterii şi dopul de mucus ce s-a format la început pentru protejarea canalului cervical de musafiri nepoftiți.

Scurgerile vaginale normale din timpul sarcinii nu pot fi oprite. Se recomandă câteva trucuri pentru a îngriji aceste scurgeri şi a preveni transformarea lor din normale în patologice, şi anume:

  • menținerea unei igiene corespunzătoare a zonei genitale;
  • folosirea unor absorbante intime pentru a conferi o stare de confort;
  • utilizarea lenjeriei intime din bumbac;
  • evitarea băilor vaginale şi a celor cu spumă;
  • renunțarea la spray-uri şi săpunuri mirositoare;
  • consumarea unor iaurturi bogate în probiotice.

În cazul în care viitoarea mămică suferă de scurgeri vaginale patologice, este indicată supravegherea îndeaproape de către medicul ginecolog, cu privire la gravitatea infecției, daunele produse şi relevanța pentru sănătatea fătului.

Ceea ce este important de ştiut de către viitoarele mămici despre secrețiile vaginale este faptul că acestea sunt un simptom şi nu o boală. Depistarea bolii se poate face prin mai multe analize în funcție de indicațiile parametrilor amintiți mai sus. Diagnosticarea se realizează cu ajutorul a trei metode:

  • prelevare de secreție vaginală şi testare de pH;
  • examen Papanicolau;
  • examinarea la microscop a secreției vaginale.

După rezultatele obținute, medicul ginecolog poate acorda un tratament adecvat. Acesta poate fi oral pentru candidoză şi vaginoză, aplicare de unguente dacă este candidoză, antibiotice în cazul clamidiozei etc.

Tratarea acestor secreții se realizează în balanță cu efectele pe care le are tratamentul asupra dezvoltării fătului. Medicul ginecolog va decide ce este mai potrivit pentru fiecare femeie, ținând cont de unicitatea fiecăreia.