mamaplus

Scarlatina la gravide. Cât de periculoasă e pentru făt, în funcție de trimestrul sarcinii

-
//
24.04.2019

Scarlatina la gravide, dar și în general, este cauzată de o bacterie. Din acest motiv este o boală contagioasă și care se răspândește foarte rapid în mediile pe care le frecventează cei mici. Mămicile și graviduțele trebuie să fie ceva mai precaute în lunile mai și iunie, dar și în noiembrie și decembrie. Cele însărcinate care se îmbolnăvesc de scarlatină au nevoie de un tratament de urgență. Sunt cazuri mai rare, însă dacă apar simptomele nu trebuie neglijate.

mamaplus

Simptome:

Scarlatina se manifestă prin streptococul beta-hemolitic de grup A, care o cauzează. Nu există un vaccin care să prevină îmbolnăvirea. Unicul fel în care graviduțele se pot proteja de scarlatină este să se ferească de alți posibili bolnavi.

Bacteria care provoacă boala se transmite prin strănut, dar și pe cale orală, spre exemplu prin vorbit. Orice atingere a obiectelor contaminate le poate îmbolnăvi pe femeile însărcinate și bacteria poate fi dată mai departe, fără ca o persoană să știe că s-a infectat.

Durerea în gât se regăsește printre primele semne ale îmbolnăvirii. În cazul contaminării, se intensifică după câteva zile, iar alături de aceasta mai apare și febra. Se poate observa și o inflamare a ganglionilor de la gât. Vor mai apărea și dureri mari în zona capului, și la nivelul urechilor, dar și o erupție cutanată pe lângă gât și piept.

Tratament:

Gravidele trebuie să anunțe imediat medicul pentru a putea să stabilească un tratament corespunzător. Acesta se dă pe o perioadă de aproape 10 zile. Trebuie luat în primele 48 de ore de la constatarea infectării.

În funcție de lunile de sarcină se stabilește și tratamentul pentru gravide. Totodată, un alt simptom mai este și limba persoanei bolnave, care capătă o culoare foarte intensă. Mai mult, febra pe durata sarcinii este periculoasă, mai ales dacă se ating temperaturi mari. Cel mai probabil se vor prescrie antibiotice dintr-o categorie specială, care să nu afecteze bebelușul. În caz contrar, în care gravida bolnavă de scarlatină refuză tratamentul, starea de sănătate se poate înrăutăți cu mult. În cazurile mai rare survine și decesul. În primul trimestru de sarcină, organismul trebuie ferit de orice fel de infecție. Mama trebuie să evite și medicamentele.

Așadar, în această perioadă, când fătul este foarte vulnerabil, este cel mai periculos ca viitoarele mămici să se contamineze cu scarlatină. Medicul poate prescrie un tratament împotriva infecției și ar putea recomanda și analgezice contra febrei. Acestea trebuie însă să fie din categoria specială, pentru sarcină. Cu cât această perioadă este mai înaintată, cu atât este mai puțin periculos pentru bebeluș, dacă mama s-a contaminat cu scarlatină.

Sursa