mamaplus

Rolul acidului folic în organism și importanța lui în perioada de preconcepție și sarcină

-
//
23.12.2020

Acidul folic este un nutrient esențial, care face parte din complexul de opt vitamine hidrosolubile B. Are un rol esențial în producerea globulelor roșii, care transportă oxigenul de la plămâni la țesuturi, dar și în diviziunea celulară și repararea ADN-ului și a ARN-ului. În perioada de preconcepție și sarcină, acidul folic este un element esențial în prevenirea malformațiilor congenitale și dezvoltarea măduvei osoase și coloanei vertebrale la făt.

Ce este acidul folic

Acidul folic, numit de multe ori și folat, face parte din grupul vitaminelor hidrosolubile B.  El este forma sintetică a vitaminei B9, care se regăsește sub forma suplimentelor alimentare. Odată ajuns în organsimul uman, acidul folic este transformat pentru a putea fi asimilat.

Acidul folic este un element cheie, care stă la baza producerii acidului nucleic, sursa materialului genetic. Folatul este forma naturală a acidului folic și se regasește într-o multitudine de alimente.

Care este doza zilnică recomandată de acid folic

Doza zilnică de acid folic sau folat recomandată pentru adulți este de 400 micrograme pe zi, dar variază de la un pacient la altul și în funcție de motivul pentru care este recomandat. Spre exemplu, o femeie însărcinată va avea nevoie de o cantitate mai mare de acid folic. Aceasta poate fi crescută până la 600 micrograme. De aceeași recomandare poate beneficia și o tânără în perioada de preconcepție. Mamele care alăptează au și ele nevoie de o cantitate relativ mare de acid folic, de până la 500 micrograme/zi. Medicul specialist este cel care va stabili dozarea exactă, în funcție de particularitățile situațiilor pacienților.

Beneficiile acidului folic pentru organism

Administrat la recomandarea medicului, în anumite situații și respectându-se dozajul, acidul folic este un nutrient cu multiple beneficii pentru organism. Printre acestea se numără:

  • Previne malformațiile congenitale, de aceea se recomandă consumarea lui în perioada de preconceptie, dar și în primul trimestru de sarcină;
  • Administrarea lui încă din perioada de preconceptie reduce riscul malformațiilor congenitale cu până la 60%, reduce riscul de avort spontan, naștere prematură și crește greutatea bebelușului la naștere;
  • Mediază multiple reacții biologice în organism;
  • Ajută la formarea globulelor roșii, prevenind astfel anemia;
  • Are rol antioxidant;
  • Oferă protecție împotriva unor tipuri de cancere (gastric, pancreatic, esofagian, de colon, pulmonar);
  • Susține sistemul imunitar și crește rezistența organismului la infecții;
  • Scade nivelul de homecisteină, ceea ce duce la scăderea riscului de apariție a problemelor cardiovasculare, aterosclerozei și trombozelor venoase;
  • Scade riscul de depresie;
  • Susține sistemul nervos și previne apariția demenței sau tulburărilor neurologice;
  • Ajută la asimilarea substanțelor nutritive de către organsim;
  • Suplimentarea lui la pacientele care folosesc anticoncepționale se pare că scade riscul apariției cancerului de col uterin.

Efecte secundare în cazul excesului de acid folic

Fiind o vitamină solubilă în apă, acidul folic se elimină ușor prin urină astfel că efectele adverse apar foarte rar și doar în caz de exces. Printre efectele secundare care pot apărea în cazul excesului de acid folic se numără:

  • tulburări gastrointestinale;
  • tulburări ale somnului;
  • confuzie mentală;
  • iritabilitate;
  • greață;
  • probleme digestive.

Alimente care sunt surse de acid folic

Forma naturală a acidului folic se găsește într-o multitudine de alimente, dar se poate distruge ușor în timpul prelucrării și conservării acestora. Trebuie ținut cont și de faptul că abuzul de alcool reduce asimilarea lui de către organism, iar un ficat afectat de alcool nu este capabil să utilizeze acidul folic. Iată care sunt alimentele bogate în acid folic:

  • broccoli;
  • năutul;
  • lintea;
  • fasolea;
  • spanacul;
  • varza și varza de Bruxelles;
  • mazărea;
  • conopida;
  • gălbenușul de ou;
  • citricele;
  • papaya;
  • căpșunele;
  • zmeura;
  • avocado;
  • sparanghelul;
  • ficatul;
  • semințele de floarea-soarelui;
  • anghinarea;
  • pătrunjelul;
  • sfecla;
  • țelina;
  • bamele;
  • dovleacul;
  • semințele de in și floarea-soarelui;
  • migdalele și arahidele;
  • porumbul.

Dacă ne bazăm pe surse naturale de acid folic, este important să prelucrăm cât mai puțin aceste alimente și să diversificăm cât mai mult alimentația. Preparatele trebuie să fie diferite de la o zi la alta și este esențial să combinăm peste 100 de alimente în fiecare anotimp.

Dacă acest lucru ni se pare greu sau poate chiar imposibil, avem la îndemână, din fericire, o serie de suplimente alimentare care ne pot asigura doza zilnică de acid folic atât de necesară organismului nostru.