mamaplus

Primul simptom al sarcinii este foarte important pentru viitoarele mămici

0
//
04.04.2019

Primele simptome de sarcină pot varia de la femeie la femeie în intensitate, frecvență și durată. Lista de mai jos este orientativă. Unele dintre simptome pot fi similare cu disconfortul premenstrual. Dacă simți că ceva se petrece în corpul tău, ia in calcul că poți fi gravidă. Principala condiție e să fi avut activitate sexuală în luna anterioară.

Sâni măriți și întăriți
Sânii îți vor fi primii vestitori ai unei sarcini. Deja după primele 2 săptămâni de la concepție, deci chiar înainte de data următorului ciclu menstrual, schimbările hormonale ce se petrec în corp în ultimele 14 zile se vor simți și în sâni. Aceștia se vor întări, vor fi sensibili la atingere. De asemenea, sânii își pot mări volumul sau îi poți simți mai „plini”, cu o consistență mai mare decât în mod normal.

Oboseala
Starea de oboseală și slăbiciune este de asemenea unul din primele simptome de sarcină comunicate de corp. Imediat ce rămâi gravidă, crește nivelul de progesteron. Corpul cere mai multă odihnă, pe care nu o poți avea decât dormind mai mult. În același timp, energia de peste zi îți este consumată mai mult de nivelul mai scăzut de zahăr din sânge, de tensiunea arterială și de producția crescută de sânge pentru noua sarcină.

Dureri pelviene sau sângerări ușoare
Uneori apare o ușoară sângerare vaginală ca semn timpuriu de sarcină. Aceasta este cunoscută și sub numele de sângerare de implantare și apare atunci când oul fertilizat se prinde de peretele uterului. Ea apare la aproximativ 10-14 zile de la fertilizare. Acest tip de sângerare este mai devreme, mai puțin cantitativ și mai deschis la culoare decât un ciclu menstrual normal. Unele femei au dureri abdominale, similare cu crampele menstruale.

Greața cu sau fără vomitat
Așa-zisul „rău de dimineață” care poate apărea de fapt în orice moment al zilei sau nopții, este unul din semnele timpurii clasice ale sarcinii. Pentru unele femei, această greață apare la nici 2 săptămâni de la concepție și se datorează nivelului crescut de estrogen care cauzează golirea mai lentă a stomacului. Femeia gravidă are sensibilitate la mirosuri, cum ar fi unele de mâncare, fum de țigară, miros de parfum, iar acest lucru îi cauzează valuri de greață în primul trimestru de sarcină.

Aversiune sau pasiune pentru unele alimente
Când ești gravidă, te surprinzi strâmbând din nas, brusc, la alimente cu care altă dată nu aveai nimic, cum ar fi cafeaua sau mâncarea prăjită. Tot ca prim simptom de sarcină este și acesta al poftei exagerate sau pasiunii pentru un aliment anume. Cauza este dată tot de schimbările hormonale dramatice timpurii.

Dureri de cap
Devreme în sarcină, creșterea nivelului de sânge cauzat de schimbările hormonale duce la frecvente dureri de cap.

Sursa